Irigatii prin picatura, panouri fotovoltaice si pompe Lorentz

in Ghid Practic Gradina

Material oferit de solarZone.ro, furnizorul tau de solutii ce utilizeaza energia solara si eoliana.
 
Sistemele moderne de irigatii folosesc presiunea pentru aducerea apei si distributia ei prin conducte direct la radacina culturilor. Combinatia sistemelor fotovoltaice cu pompe submersibile este folosita in zonele izolate fara conectarea la reteaua electrica.

 

 

Irigatii prin picatura, panouri fotovoltaice si pompe Lorentz Apa este distribuita direct din pompa sau dintr-un bazin de retentie gravitational. In cazul sistemelor diurne (care opereaza fara baterii, sistemul functioneaza doar ziua) randamentul poate fi crescut prin folosirea sistemului de tracker la panourile fotovoltaice.
Apa este distribuita cu presiunea de 1 bar prin conducte catre duze (1 pana la 4 gauri in cazul plantelor mari) astfel incat sa acopere 50% zona radacinii.

 

Desi are o eficienta de peste 90% irigatiile prin picatura sunt aplicate doar pe zone reduse datorita costului ridicat al instalatiei si mentenantei.
In multe cazuri sunt folosite generatoare diesel pentru furnizarea energiei electrice de pompare.

 

Sistemele fotovoltaice au avantajul ca pot fi folosite oriunde deoarece nu necesita acces permanent (pentru generator ai nevoie de un acces facil pentru alimentare, intretinere, paza echipamentului si al combustibilului, zgomot, poluare, etc.).
Noaptea sistemul poate fi functional prin folosirea unui bazin de retentie pentru stocarea necesarului de apa.

 

Irigatii prin picatura, panouri fotovoltaice si pompe Lorentz

Dimensionare sistemelor de irigatii prin picatura


Pentru o suprafata de 1ha de cultura este necesara o cantitate de 25-50mc/zi. Inaltimea bazinului ar trebui sa fie de 5m iar lungimea tubului nu trebuie sa depaseasca 50m. Daca folosim pompa Lorentz PS1200 cu 8,5mc/zi, panouri fotovoltaice de 660W cu distanta intre tuburi de 0,5m vom avea o suprafata irigata de 1000 mp, 2 sere de 500 mp. Daca distanta intre randuri este de 1m atunci avem 2000 mp irigati.

 

Cost investitie 3600EUR + tva In cazul unei pompe PS1800 vom avea irigata o suprafata de 4000 mp (8 sere de 500 mp) in cazul distantei 0,5m intre randuri si o suprafata de 8000 mp daca distanta intre randuri este de 1m.

 

Dimensionarea sistemelor de irigatii prin canale (inundare)


Panourile fotovoltaice si pompele Lorentz pot fi folosite si pentru irigatiile prin canale de irigatii.
Pentru canalele de irigatii avem nevoie de o pompa cu debit mare si presiune mica PS9K cu 600 mc/zi ar fi indicata, 8400 W si in cazul unei eficiente de 65% cu evaporare 5mm/zi vom avea 7 ha irigate iar la o eficienta de 50% cu evaporare 7mm/zi vom avea 4,3 ha irigate.

 

Mai multe informatii despre sisteme ce folosesc energii regenerabile gasiti pe site-ul solarZONE.ro

Sursa: solarZONE.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!