Soluri acide, soluri alcaline. Ce inseamna acesti termeni?

in Gradina flori de apartament

Ai citit probabil, in foarte multe articole, despre solurile acide si cele alcaline. Ti s-a spus ca unele plante au nevoie de soluri usor acide, altele din contra, de soluri slab alcaline, iar majoritatea de soluri neutre. Pentru ca in gradina nu exista nicio eticheta lipita, care sa iti explice ce fel de pamant este acolo si in ce masura poate influenta dezvoltarea plantelor, este timpul sa afli ce inseamna, de fapt, aceasta clasificare: sol acid, sol alcalin sau sol neutru.

 

 

Gradina de legume

 

In anul 1909, un om de stiinta danez a introdus in stiinta o marime numita pH, care masoara concentratia ionilor de hidrogen dintr-un lichid apos. Daca iti voi spune ca pH inseamna in latina "potentia hidrogenii" si ca reprezinta logaritmul negativ al concentratiei ionilor de hidrogen, nu vei intelege mare lucru. De aceea trebuie sa privesti lucrurile astfel: pH-ul are valori cuprinse intre 0 si 14. Atat. Intre 0 si 7, pH-ul este acid. La 7 este neutru. Iar intre 7 si 14, el este alcalin.

 

Soluri acide, soluri alcaline

 

Cu cat pH-ul este mai aproape de 0, lichidul este mai acid, astfel incat la valoarea 0 gasim, de exemplu, acizii puternici, precum acidul sulfuric. Otetul are pH-ul 3, sucul de portocale 3,5 iar cafeaua 5. Apa potabila are, de obicei, un pH 7, fiind un lichid neutru.

 

Incepand din acest punct, cu cat ne apropiem de valoarea 14, pH-ul este din ce in ce mai alcalin. Apa din mare are pH-ul 8, o solutie de sapun de rufe are pH-ul 9-10 iar soda caustica are un pH aproape de 14.

 

Solurile si pH-ul lor

 

Am spus ca pH-ul este o marime caracteristica solutiilor apoase. Pentru ca solul contine si el apa, a fost impartit in fuctie de valoarea acestui pH in trei mari categorii: acide, neutre si alcaline. Desigur, este vorba de o materie organica si nu vom intalni soluri cu pH aflat intr-o extrema sau alta, decat poate in cazul prezentei unor puternice surse de poluare. In general, pamantul are un pH cuprins intre 4 si 8. Dincolo de aceste valori, mai jos de patru si mai sus de opt plantele se usuca rapid. Ganditi-va ce se va intampla cu muscata din ghiveci daca o veti stropi cu inalbitor de rufe sau cu otet nediluat...
  • soluri acide: pH = 4,5 - 6;
  • soluri slab acide: pH = 6 - 6,5;
  • soluri neutre: pH = 6,5 - 7,2
  • soluri alcaline (saraturate): pH = 7,5 - 8
Se observa ca plantele suporta mai degraba un sol acid, decat unul alcalin. In mod curent, solurile cu pH mai mare de 7,2 se numesc saraturi, deoarece contin in structura lor foarte multe saruri cu sodiu, magneziu, potasiu si clor.

 

Majoritatea plantelor cultivate prefera soluri neutre si slab acide. Exista si exceptii, despre ele va voi vorbi intr-un alt articol. O forma inedita de comportament are hortensia, care isi schimba culoarea florilor in functie de aciditatea solului.

 

Cum afli pH-ul solului din gradina ta?

 

Aparat masurat pH-ul in sol Exista aparate speciale pentru acest lucru. Nu te gandi la ceva complicat, arata cam ca un termometru electronic, cu un afisaj mic. Poti masura pHul in zilele in care solul este ud si este bine sa o faci in mai multe colturi din gradina, pentru a afla o valoare cat mai reala. Tine cont si de faptul ca mai mult ca sigur vei inregistra valori diferite in functie de temperatura de afara si de caracteristicile ultimei ploi cazute, este un lucru normal si nu trebuie sa te ingrijorezi. Daca nu cumva ti-ai construit casa in apropierea unui combinat chimic, precis pHul pe care il vei masura va fi intre 6 si 7.

Autor: Dragos Serban

Sursa: Bioproduct

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!