Realizarea constructiilor din OSB

in Ghid Practic Casa

Material oferit de Utilul.ro, magazin on-line de materiale pentru constructii, amenajari si instalatii.
 

Ce sunt placile din OSB?

OSB (placa din furnire orientate) este format din fasii lungi si zvelte de furnir care sunt aranjate in 3 straturi, fiind dispuse in cruce. Aceasta metoda de dispunere precum si gradul inalt de suprapunere a fasiilor de furnir garanteaza stabilitatea dimensionala si o mare rezistenta mecanica.

 

 

Depozitarea placilor din OSB

Placile din OSB se depoziteaza in locuri ferite de umezeala, sub acoperisuri, pe suprafete plane, izolate cu o folie pentru a nu intra in contact direct cu solul. Placile se aseaza pe un palet, cu fetele protejate cu folie, pentru a asigura o ventilatie corespunzatoare. Paletul se protejeaza de umezeala cu folie. Depozitarea placilor din OSB
Inainte de punerea in opera, este recomandat ca placile din OSB se fie tinute min.24 h in noile conditii. Umiditatea in momentul punerii in opera nu trebuie sa depaseasca 15%. Un nivel superior al umiditatii este propice aparitiei diferitelor forme de vegetatie.

 

Tipuri de placi din OSB

Tipuri de placi din OSB cele mai raspandite sunt urmatoarele:

 

A. Placa tip OSB 2 este folosita pentru:
- constructii in medii uscate, lipsite de umezeala,
- amenajari interioare si finisaje decorative (lambriuri si podele),
- ca materie prima in industria mobilei,
- constructii de rafturi si platforme.

 

B. Placa tip OSB 3 este folosita pentru:
- utilizarea in exterior sau interior in medii umede,
- in constructii ca panouri portante pentru pardoseli, pereti si acoperisuri,
- fabricarea cutiilor si containerelor destinate ambalarii diferitelor produse, containerele pot fi folosite inclusiv pentru transportul maritim.

 

Cum se construieste o pardoseala din placi de OSB? *

 

Cum se construieste o pardoseala din placi de OSB
Pentru a preveni deformarea pardoselii se recomanda a se lasa un gol de dilatatie de 3 mm in jurul placilor. Golul de dilatatie in jurul peretilor este de 12 mm. Placile se vor fixa de stratul suport cu suruburi de lemn sau cuie, avand o lungime de minim 2,5 ori grosimea placii din OSB. Fixarea se realizeaza din 30 in 30 de cm pentru fixarea pe grinzi, din 15 in 15 cm la imbinarea placilor, iar pentru marginile exterioare din 10 in 10 cm.Distanta dintre cui si marginea placii nu trebuie sa fie mai mica de 1 cm.

 

NOTA
Suruburile folosite la placarile cu gips-carton nu sunt recomandate pentru fixarea placilor din OSB.Pentru a mari rigiditatea pardoselilor se poate utiliza un adeziv tip D3, la imbinarea placilor de grinzi.
*Pentru o lungime a pardoselii mai mare de 12 metri, se recomanda a se lasa un gol de dilatatie de cel putin 25 mm.

 

Tabel estimativ de determinare a grosimii
Distanta dintre grinzi (mm) 400 500 600
Grosime placa OSB recomandata 15-18 18-22 22
Mergi la produse >>>

 

Cum se construieste un perete din placi de OSB? *

 

Cum se construieste un perete din placi de OSB
Pentru pereti, placile din OSB se pot monta fie vertical, fie orizontal.Se recomanda a se lasa un gol de 3 mm intre placi, precum si in jurul ferestrelor si a usilor.Grosimea recomandata a placilor din OSB este de 10 mm , pentru o distanta intre grinzi de 400 mm, respectiv de 12 mm pentru o distanta de 600 mm.Pentru a proteja peretii de temperaturile scazute se recomanda izolarea lor cu vata bazaltica.
Placile se vor fixa de stratul suport cu suruburi de lemn sau cuie, avand o lungime de minim 2,5 ori grosimea placii din OSB. Fixarea se realizeaza din 30 in 30 de cm pentru fixarea pe grinzi, din 15 in 15 cm la imbinarea placilor, iar pentru marginile exterioare din 10 in 10 cm. Distanta dintre cui si marginea placii nu trebuie sa fie mai mica de 1 cm.
Mergi la produse >>>

 

Cum se construieste un acoperis din placi de OSB? *

 

Cum se construieste un perete din placi de OSB
Inainte de instalare trebuie sa va asigurati ca structura capriorilor este dreapta, plana si asezata pe o singura axa.Suprafetele neregulate vor afecta aspectul final al acoperisului.Placile umede datorate ploii, se vor usca si vor fi protejate impotriva coroziunii biologice.
Podurile si mansardele vor fi bine ventilate cu ajutorul orificiilor de ventilatie, ce vor cuprinde cel putin 1/150 din suprafata bazei.
Datorita constructiei lor, placile din OSB se vor aseza cu latura cea mai lunga perpendicular pe capriori.Se recomanda ca pe latura cea mai lunga sa se aseze pe suporti in forma de H.Distanta dintre placi va fi de cel putin 3 mm. Imbinarea dintre placi se va face pe caprior, iar fiecare placa trebuie fixata pe cel putin doi capriori.
In cazul in care se placheaza in jurul cosurilor de fum, trebuie lasata o distanta de cel putin 10-15 cm. (vezi reglementarile in vigoare).
Placile se vor fixa de stratul suport cu suruburi de lemn sau cuie, avand o lungime de minim 2,5 ori grosimea placii din OSB. Fixarea se realizeaza din 30 in 30 de cm pentru fixarea pe grinzi, din 15 in 15 cm la imbinarea placilor, iar pentru marginile exterioare din 10 in 10 cm. Distanta dintre cui si marginea placii nu trebuie sa fie mai mica de 1 cm.

 

NOTA
Suruburile folosite la placarile cu gips-carton nu sunt recomandate pentru fixarea placilor din OSB. Pentru a mari rigiditatea pardoselilor se poate utiliza un adeziv tip D3, la imbinarea placilor de grinzi.

 

Tabel estimativ de determinare a grosimii
Distanta dintre grinzi (mm) 600 800 1000
Grosime placa OSB recomandata 12 15 18
Mergi la produse >>>

Pentru mai multe detalii despre placile de OSB va invitam sa accesati site-ul Utilul.ro

Sursa: Utilul.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!