Cum va puteti amenaja un solar

in Gradina flori de apartament

Daca aveti o curte mare si va plac legumele proaspete primavara devreme, constructia unui solar este solutia la indemana. Este mai putin costisitor decat o sera si nu aveti nevoie de autorizatii speciale.

Cele mai multe sunt construite din folie speciala din material plastic; cele cu pereti si acoperis din sticla, sau placi de policarbonat, mai sunt numite sere reci, sau sere-solar. Solariile sunt incalzite doar prin actiunea razelor soarelui, cu avantajul unor costuri zero legate de energie. Dezavantajul este eficienta redusa si dependenta de conditiile meteo. Din acest motiv, ele sunt recomandate mai ales in regiunile cu clima blanda, unde temperaturile sunt moderate toamna si primavara.

Cel mai adesea, in drumurile prin tara veti intalni solarii in judetele Ialomita si Buzau, in comunele adiacente DN2 (Sinesti, Movilita, Cosereni, etc.), in toata Oltenia, sau in judetele Ilfov si Giurgiu. Cu alte cuvinte, zona de sud a Romaniei.

Solarul potrivit, la locul potrivit

Locul pe care va fi amplasat un solar trebuie sa fie insorit, terenul plan, cu o usoara panta pentru a facilita scurgerea apei in exces. Gandindu-ne la inundatiile care, an de an, produc necazuri in tot mai multe judete, e bine ca locul respectiv sa il alegem, pe cat posibil, la o cota superioara. Solul potrivit este nisipos sau luto-nisipos, cu un bun drenaj. Un astfel de substrat va permite eliminarea apei provenite din udari succesive, se va zvanta mai repede. In acelasi timp el se lucreaza mai usor, veti depune mai putin efort. Este de asemenea ideal pentru cultivarea radacinoaselor - morcovi, telina, pastarnac.

Orientarea solarului se face, pentru a profita la maxim de lumina soarelui, pe directia nord-sud. Pentru ca legumicultura presupune un consum ridicat de apa, o fantana sau alta sursa de apa este ideala in apropiere. Apa este necesara pentru irigatia culturii, dar si pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare.

Protectia fata de intemperii

Cel mai mare dusman al solarului este vantul puternic. Pentru ca este o constructie usoara, lipsita de rigiditate, incarcarile din vant trebuie luate in seama inca din faza de proiectare. Fie ca va fi construit in apropierea unor cladiri existente, care vor atenua forta vantului, fie ca va fi asezat in raza de protectie a unei livezi sau a unei perdele de copaci, este bine sa luati si masuri suplimentare cum ar fi: ancorarea solida pe toate laturile, ingroparea si fixarea marginilor laterale ale foliei, impletirea unor paravane din coceni, rogojini, crengi uscate.

Foliile de acoperire Agril

Sunt folii din material plastic cu insusiri specifice, dintre care cea mai importanta este permeabilitatea pentru apa. Permite trecerea luminii si schimbul de gaze si, din acest motiv, folia se poate aseza direct peste plantele cultivate. Asigura o timpurietate de circa 10 zile prin pastrarea la nivelul plantei a caldurii acumulate in sol pe timpul zilei, diferenta de temperatura fiind de circa 7 grade intre temperatura masurata sub agril si temperatura masurata deasupra ei. Protejeaza plantele impotriva brumei si a inghetului in cazul unor temperaturi de -2 pana la -4 grade Celsius.

Autor: Dragos Serban

Sursa: Bioproduct.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!