Adevaruri ... despre pluta

in Diverse

Material oferit de Kromston, importator de caramida aparenta klinker, parchet si pardoseli din pluta, lambriuri din pluta pentru perete, materiale pentru montaj si finisaj
 

 

 

PLUTA SI SCHIMBAREA CLIMEI 1. PLUTA SI SCHIMBAREA CLIMEI
Recoltarea scoartei stejarului de pluta contribuie la absorbtia de CO2 - gazul care este principala cauza a schimbarilor de clima. De altfel, stejarii de pluta a caror scoarta e recoltata periodic absorb de 3-5 ori mai mult CO2 decat stejarii a caror scoarta nu e recoltata. Numai stejarii de pluta din Portugalia contribuie la reducerea nivelului de CO2 cu 10 milioane de tone in fiecare an. In acelasi timp stejarii de pluta sunt surse importante de oxigen.

 

STEJARII DE PLUTA 2. STEJARII DE PLUTA SUNT DECOJITI, NU TAIATI
Dopurile de pluta sunt facute din scoarta stejarului de pluta, nu din copacul in sine. Scoarta este recoltata la fiecare 9-12 ani. Complet noua si verde, recoltarea scoartei de pluta nu dauneaza copacului. De fiecare data cand scoarta este recoltata, copacul de pluta se regenereaza singur (si astfel absoarbe CO2). Stejarii de pluta traiesc intre 100 si 300 de ani.

 

PLUTA ESTE BIODEGRADABILA SI RECICLABILA 3. PLUTA ESTE BIODEGRADABILA SI RECICLABILA
Pluta este un material natural si ecologic. Se descompune in totalitate si poate fi reciclata cu usurinta, fara a produce reziduri toxice. Singura parte ce un poate fi reciclata sunt discurile de material plastic din dopurile cu filet.

 

 

 

PLUTA SI ANIMALELE 4. DACA MOR COPACII MOR SI ANIMALELE
Padurile de stejar de pluta (,montados’ in Portugheza), se afla in topul biodiversitatii din zona mediteraneeana si chiar din Europa. Acestea adapostesc un mare numar de specii de plante si animale (135 de specii de plante si 42 de specii de pasari), multe dintre acestea fiind pe cale de disparitie.

 

DOPURI DE PLUTA 5. PLUTA SAU CAPACE CU FILET
Dopurile de pluta sunt fabricate din fasiile de scoarta de pluta. Procedeul tehnologic este simplu si nu consuma multa energie. Fabricarea capacelor si a dopurilor din plastic implica atat un mare consum de energie cat si reziduri toxice rezultate in urma procesului de productie.
In urma testelor s-a stabilit ca fabricarea capacelor (din material plastic) cu filet inseamna producerea a peste 10 kg de CO2 pentru fiecare tona de produce finite, in comparatie cu cele 2.5 kg de CO2 emise pentru fiecare tona de dopuri de pluta.

 

PREVENIREA INCENDIILOR FORESTIERE 6. PREVENIREA INCENDIILOR FORESTIERE
Grosimea scoartei stejarului de pluta are un rol important (bariera) impotriva focului si a caldurii. Aceasta protectie se extinde asupra padurii insesi si a animalelor care se adapostesc in ea. De fapt, numele stiintific pentru astfel de specii de plante este: “phyrophytes”, care inseamna “planta de foc”.

 

STEJARI DE PLUTA 7. IMPACTUL SOCIAL
Pluta este o sursa regionala vitala de ocupare a fortei de munca din zonele rurale. Tinuturile in care sunt paduri de stejar de pluta ofera locuri de munca si asigura supravietuirea comunitatilor locale. S-a estimat ca peste 100, 000 de locuitori in cele sapte tari mediteraneene cultivatoare de pluta depind atat direct, dar si indirect, de ramura industriei bazata pe pluta.

 


Mai multe detalii despre pluta si aplicatiile ei veti gasi vizitand site-ul firmei Kromston.

Autor: Dan Fizedean

Sursa: Kromston

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!