75% din energia folosita de pompele de caldura Junkers este regenerabila

in Case ecologice

In septembrie 2009, Junkers, marca a concernului german Bosch, anunta lansarea pe piata din Romania a unei game noi de produse de termotehnica: pompele de caldura. Aceasta lansare reprezinta o continuare a campaniei demarate de Junkers in vederea promovarii echipamentelor termotehnice prietenoase cu mediul inconjurator.

 

 

Junkers vrea astfel sa atraga si pe aceasta cale atentia ca cea mai avantajoasa, ecologica si sigura sursa de caldura se afla chiar in fata casei. Solul si panza de apa freatica pot fi utilizate ca surse de energie pentru pompele de caldura Junkers, iar dupa petrol si gaz, energia pamantului reprezinta cea de-a treia generatie de surse de incalzire. Junkers urmareste ca prin lansarea pompelor de caldura, sa contribuie la generarea eficienta si ecologica a caldurii utilizate pentru incalzire si pentru prepararea apei calde, pana la 75 % din energia folosita provenind astfel din natura.

 

In luna iunie, Junkers a initiat caravana ’’Caldura din natura’’, prin care a urmarit sa informeze si sa constientizeze publicul din 13 mari orase ale tarii cu privire la optiunile existente pentru incalzirea eficienta, economica si ecologica, in vederea promovarii unui comportament responsabil fata de mediul inconjurator. In cadrul caravanei, care s-a bucurat de un mare succes, au fost prezentate si pompele de caldura geotermale, impreuna cu beneficiile oferite de aceste produse ecologice. ’’Pompele de caldura sunt echipamente ecologice, economice si durabile, reprezentand o sursa de caldura regenerabila care nu este limitata de indeplinirea unor conditii deosebite, avand o durata de viata lunga. Acestea sunt doar cateva dintre motivele care ne fac sa credem ca pompele de caldura se vor bucura de un mare succes in Romania‘’ a declarat Alexandru Eftimiu, Director regional de vanzari, Divizia Termotehnica, Robert Bosch SRL.

 

Pe langa campaniile de promovare a surselor de energie alternativa, ‘’in ultimii doi ani, am desfasurat si un program amplu de testare a pompelor de caldura, in urma caruia au fost montate aproximativ 50 de instalatii, pe intreg teritoriul tarii. Concluzia noastra a fost ca Romania are mediul perfect pentru functionarea pompelor de caldura. Lansarea de produse noi pe piata romaneasca reprezinta si un semnal pe care il dam pietei’’ a afirmat Alexandru Eftimiu.

 

Numarul pompelor de caldura instalate in Europa creste de la an la an. In Elvetia, in fiecare a treia casa nou construita este instalata o pompa de caldura. In Suedia, peste 90% din casele nou construite sunt incalzite cu pompe de caldura. Pe piata din Romania, pompele de caldura sunt produse relativ noi, care au in schimb un potential de dezvoltare extrem de ridicat.

 

Grupul Bosch, cu branduri precum Junkers si Buderus, este lider pe piata europeana a echipamentelor de incalzire ecologice, de inalta eficienta energetica, precum pompele de caldura sau panourile solare.

 

Avantajele pompelor de caldura Junkers

Ecologice

- aproximativ 75% din energia utilizata este de tip regenerabil (energie geotermala), iar restul de 25% reprezinta energie electrica
- menajeaza mediul inconjurator prin evitarea folosirii combustibililor fosili clasici

Economice

- cheltuielile de functionare se reduc cu pana la 60% fata de sistemele clasice de incalzire
- usor de intretinut
- durata lunga de viata: 20-25 ani
- investitii reduse - nu mai sunt necesare cosurile de fum si bransarea la gaz, eliminandu-se cheltuielile aferente intretinerii arzatorului, schimbului de filtre, etc

Flexibile

- genereaza o temperatura de pana la 65?C pe tur
- se pot utiliza atat pentru producerea de apa calda menajera, cat si pentru incalzire (se recomanda circuitele de incalzire in pardoseala)
- pot fi instalate cu usurinta, chiar si in spatii mici, datorita dimensiunii lor compacte
- nivel redus de zgomot datorita compresoarelor si a sistemului de amortizare a vibratilor

Genereaza independenta

- independente de pretul gazului natural sau al motorinei
- asigura independenta energetica si costuri reduse

Cum functioneaza pompele de caldura ?

Principiul de functionare este similar cu cel al frigiderului sau al aparatului de producere a aerului conditionat. Pompa de caldura primeste energia acumulata in pamant sau in apa din panza freatica si o cedeaza catre circuitul de incalzire al casei. Elementul esential in procesul de captare si cedare a energiei este agentul frigorific din circuitul interior al pompei de caldura. Principiul de baza in functionarea unei pompe de caldura utilizata la incalzirea locuintei este proprietatea agentului frigorific de a trece din stare lichida in stare de vapori, la temperaturi scazute. Orice pompa de caldura este compusa din urmatoarele parti principale (figura 1) :
1.Vaporizator
Aici, caldura extrasa din sol prin intermediul agentului frigorific lichid este cedata pompei de caldura. In vaporizator, agentul frigorific lichid trece in stare gazoasa (vaporizeaza).
2.Compresor
Agentul frigorific, sub forma gazoasa, este comprimat, temperatura acestuia crescand puternic.
3.Condensator
Aici, agentul frigorific gazos cedeaza caldura circuitului de incalzire al casei si prin racire condenseaza si devine iarasi lichid.
4.Ventil de expansiune
Prin intermediul acestuia, presiunea si temperatura agentului frigorific sunt readuse la valorile initiale. Agentul frigorific se intoarce la vaporizator, astfel circuitul se inchide si ciclul se reia.

Sursele de energie ale pompelor de caldura

Sondele de adancime

In functie de necesarul termic, se foreaza unul sau mai multe puturi in care se introduc, “in plan vertical”, colectorii pompei de caldura.

Colectorii de suprafata

Un tub special din polietilena se introduce in pamant, in plan orizontal, la aproximativ 1,5 m adancime.

Apa din panza freatica

Se foreaza un put, numit put de absorbtie, prin care apa continuta in panza freatica este extrasa (pompata) pana la pompa de caldura. Aici are loc cedarea de energie, iar apa freatica racita este apoi returnata solului prin intermediul celui de-al doilea put, denumit put de deversare.

 

Pompele de caldura Junkers sunt disponibile in urmatoarele variante:
Gama TM, cu puteri cuprinse intre 6-11 kW, avand boiler de apa calda integrat.

 

Gama TE, cu puteri cuprinse intre 6-17 kW, avand boiler de apa calda extern.

Sursa: Robert Bosch SRL

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Birou si biblioteca

MASA BIROU PC NANO ALB-NUC

Pret: 297,50 LEI 160,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!