Cum rezolvam umiditatea din subsolul imobilelor?

in Constructii

Material oferit de Habitat Energy, distribuitor de solutii complete pentru finisarea peretilor - tencuieli, gipscarton, vopsitorie, termoizolatii, hidroizolatii.
 
Ritmul de crestere din ultimii ani al segmentului imobiliar a dus in cele mai multe cazuri calitatea executiei spre un minim nedorit. Una din problemele intalnite preponderent la cladirile vechi - deteriorarea fatadelor si subsolurilor datorita umiditatii - a devenit un simptom si al imobilelor noi.

 

 

In majoritatea cazurilor lipsa unei hidroizolatii in zona de fundatie este principalul vinovat ... si nu numai!
Vom analiza cateva probleme des intalnite si va propunem cateva solutii,multe din ele fac parte din categoria DIY altele necesita personal calificat.

 

In cazul subsolurilor - umiditatea provine atat din cauza problemelor de constructie dar si a ocupantilor ei (se produce datorita activitatilor zilnice).
Ea se poate manifesta prin:
Cum rezolvam umiditatea din subsolul imobilelor?
Umiditatea poate avea un impact major in durabilitatea structurii casei , a aspectului dar si sanatatii ocupantilor ei prin calitatea aerului.
Umiditatea se masoara in 2 moduri-umiditatea aerului (%RH) si umiditatea elementelor de constructie si se pot determina doar cu sonde profesionale.
Stabilirea releveului de umiditate ajuta in determinarea cu exactitate a cauzelor si indepartarea lor.

 

Principalele cauze : 1 - Drenarea apelor pluviale (un sistem nefunctional de drenare al acoperisului precum si o panta necorespunzatoare permite stagnarea apelor pluviale langa constructie)
2 - Fundatii (lipsa unei bariere de vapori permite accesul in pardoseala.fenomenul poate apare si la constructiile fara subsol)
3 - Fundatii-hidroizolatii (lipsa unei hidroizolatii corespunzatoare a fundatiei permite accesul apei direct prin peretii subsolului sau prin capilaritate prin pereti si fatada)
4 - Surse de condens-tevi, trasee frigorifice, uscarea lenjeriei, uscarea lemnelor de foc
5 - Lipsa unui sistem de ventilare corespunzator
6 - Inundatii datorate traseelor sanitare din interior

 

Va propunem o schema de lucru pentru indepartarea problemelor de umiditate:
- Realizarea releveului de umiditate-umiditatea in aer/temperatura , umiditatea peretilor pe diverse inaltimi ale subsolului pe intregul perimetru si in pardoseala.
- Identificarea cauzelor
- Instalarea temporara a unui sistem de dezumidificare pentru eliminarea umiditatii
- Remedierea cauzelor
1. Reparatia sistemului de drenare a acoperisului si realizarea unei pante corespunzatoare pentru indepartarea apelor pluviale
2. Instalarea unei bariere de vapori peste pardoseala –polietilena sau materiale speciale (vezi gama Masterseal si PCI de la BASF)
3. Refacerea hidroizolatiei si eventual unui sistem de drenare.Acolo unde nu este posibil se va realiza o hidroizolatie orizontala prin injectarea de material special in pereti (injectie anticapilaritate)
4.&5. Sursele de condens vor fi protejate cu termoprotectie si/sau se va instala un sistem de ventilatie corespunzator
6. Traseele sanitare care prezinta probleme se vor inlocui

 

Instalarea temporara a unui sistem de dezumidificare se poate face in paralel cu remedierea cauzelor deorece este un proces de lunga durata (in functie de gradul de umiditate 1-3 saptamani).

 

Daca umiditatea s-a datorat lipsei hidroizolatiei sau a fenomenului de capilaritate dupa inlaturarea cauzelor se poate trece la renovarea fatadei.
In cadrul procesului de renovare nu se pot folosi aceleasi materiale ca la constructia casei ci materiale speciale destinate renovarii / sanarii.

Puteti gasi mai multe informatii despre materialele speciale folosite, utilaje, sonde si dezumidificatoare pe www.utilaje-gipscarton.ro

Sursa: Habitat Energy

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!