Incalzirea cu lemne - Sobe cu lemne

in Ghid Practic Casa

Material oferit de Utilul.ro, magazin on-line cu produse pentru casa si gradina.

 

Multe din caracteristicile sobelor cu lemne se refera mai mult la estetica si la performantele personale, decat la performantele calorice. Nu exista deosebiri nete intre sobele din fonta si cele din placi de otel, intre modelele ridicate din teracota sau cele din caramida zidita.

 

 

Criterii de alegere a sobelor
Principalele criterii de alegere a unei sobe sunt:
- capacitatea sobei,
- modul de incalzire: radianta sau convectie

 

Sobe lemne Macon

 

Caldura radianta
Radiatia este calea de transmitere a caldurii ce nu face apel la existenta unui mediu solid, lichid sau gazos. Este modalitatea prin care soarele incalzeste Pamantul.
Toate corpurile radiaza continuu energie, sub forma de unde electromagnetice. Portiunea din spectrul radiatiei electromagnetice, asociata transferului de caldura este in domeniul radiatiei infrarosii.
Prin intermediul acestei radiatii, circa 1340 Jouli de energie patrund in Pamant, in fiecare secunda, pe metru patrat de atmosfera. O parte din acesta radiatie este reflectata de paturile superioare ale atmosferei inapoi in spatiu, in timp ce o alta atinge suprafata Pamatului.
Sobe teracotaMacon

 

Rezistentele inrosite ale unui radiator electric emit unde luminoase vizibile (ochiul percepe culoarea lor rosie) si unde invizibile, dar perceptibile : unde infrarosii, care transporta caldura prin aer. Un radiator este deci un aparat care transforma energia electrica mai intai in energie termica, si apoi intr-o alta forma de energie, energia radianta. Soarele este o alta sursa de energie radianta.
Alte surse de caldura radianta: soba de teracota, semineul.

 

Caldura de convectie
Convectia reprezinta transferul de caldura provocat de deplasarea unei portiuni calde a substantei in interiorul acesteia, avand ca efect formarea unor curenti. Corpurile nu intra in contact, spre deosebire de transferul caldurii prin conductie.
De ce se incalzeste tot continutul unui vas pus pe foc, desi numai fundul acestuia este in contact direct cu sursa de caldura? Acest fenomen se explica prin curentii de convectie care transporta caldura dinspre regiunile calde catre cele reci. Acesti curenti apar si circula in toate fluidele (lichide sau gaze) in care exista diferente de temperatura.
Convectia este o modalitate de transfer a caldurii ce necesita existenta unui suport material solid, lichid sau gazos.
Ex. instalatia de incalzire cu radiatoare de aluminiu.

 

Curatare si intretinere
Sobele cu lemne vor fi tratate diferit, in functie de perioada de functionare. Toamna si primavara combustia este mai lenta, fapt care favorizeaza formarea unor depuneri in conduct si in vatra.
In timpul lunilor reci de iarna, soba functioneaza la capacitatea sa maxima, astfel fiind afectate componentele interioara (vatra, conduct, pereti, mantaua refractara).
Pentru a va asigura ca soba dumneavoastra functioneaza la parametrii maximi, trebuie sa urmati acesti mici pasi:
Depunerile de funingine
Depunerile de funingine afecteaza tirajul si risca sa provoace incendii. De aceea, curatati vatra si conductul periodic. Daca depunerile de funingine depasesc grosimea de 4 mm se va curata imediat.
Aceasta operatie se poate efectua de cel putin doua ori pe an (primavara si iarna), dar pentru sobele vechi aceasta operatie trebuie efectuata lunar chiar saptamanal.
Starea vetrei
Verificarti regulat starea vetrei si a conductului, pentru a identifica orice semn de deteriorare. La vetrele metalice, cautati urmele de coroziune, petele de rugina si imflaturile de pe peretii exteriori.
La cele zidite din caramida refractara, urmariti eventualele pete negre sau albe de pe caramizile exterioare si fiti atenti la fisuri.
Cahle teracota Macon

Sursa: Utilul.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!