Alegerea unui teren pentru casa

de Marcel Buciuman in Constructii

Daca ati decis sa va construiti o casa, primul pas il reprezinta stabilirea locatiei pentru aceasta. Alegerea facuta acum va influenta insa atat costurile de realizare a constructiei cat si intretinerea ulterioara a acesteia.

Alegere teren casa

Pentru o decizie cat mai buna tineti cont de urmatoarele:

1. Evaluati-va corect posibilitatile financiare

  • Discutati cu un agent bancar pentru a vedea care este suma maxima pe care ati putea-o imprumuta in situatia in care fondurile proprii se vor dovedi insuficiente;
  • Discutati cu un constructor pentru o estimare a costurilor pe care le implica constructia ce doriti sa o realizati (manopera + materiale de constructii);
  • Pentru siguranta, adaugati la aceasta estimare minim 10% pentru a acoperi cheluielile neprevazute ce pot sa apara.

Facand diferenta dintre bugetul disponibil si costul estimat al constructiei veti obtine suma maxima pe care va puteti permite sa o cheltuiti pentru teren.

2. Definiti-va cerintele

Alcatuiti o lista cu caracteristicile pe care terenul ideal ar trebui sa le aiba:

  • Va doriti o priveliste deosebita, liniste si intimitate sau poate preferati o zona urbana usor accesibila;
  • Retelele publice de apa si canalizare sunt obligatorii sau admiteti si posibilitatea forarii unui put propriu si folosirii unei fose septice, situatie in care va trebui insa sa tineti cont si de costurile de realizare ale acestora;
  • Suprafata minima pe care o luati in considerare. Tineti cont de faptul ca 10 ari de teren intr-o zona cu copaci ofera mai multa intimitate decat 30 de ari de teren in camp deschis. Luati in considerare si faptul ca in unele zone exista norme urbanistice foarte restrictive care impun nu numai marimea constructieii sau gradul de ocupare a terenului, ci dicteaza pana si culoarea acesteia. Informati-va in legatura cu aceste norme pentru zonele pe care le considerati interesante.

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

Set mobilier gradina modern, lemn masiv

3. Incepeti cautarile folosind:

  • Panourile "De vanzare" in zonele care va intereseaza;
  • Anunturile din ziare, sau ofertele de pe internet;
  • Agentiile imobiliare;
  • Daca v-a atras atentia un lot anume, incercati sa-i gasiti proprietarul de la eventualii vecini sau de la administratia fiscala locala, pentru a intreba daca nu este de vanzare.

4. Compatibilitatea constructiei cu topografia terenului

Alcatuiti o lista cu ofertele cele mai interesante. Pentru fiecare:

  • Rugati un constructor sa va insoteasca pentru a afla care se potriveste modelului de casa dorit. Ajustati eventual proiectul pentru a se armoniza cu locatia preferata;
  • Incercati sa obtineti un Studiu Geotehnic, apelati la serviciile unui geolog. Un teren de fundare cu probleme inseamna cheltuieli suplimentare la realizarea unei constructii!

Daca va place o anumita zona nu excludeti categoric un lot de teren cu o forma speciala. Solutii exista atat pentru un proiect de casa pe un teren mic, cat si pentru un proiect de casa pe un teren ingust sau un proiect de casa pe un teren in panta.

Incercati sa vizualizati cum va arata casa dorita pe fiecare teren luat in discutie.

Teren pentru casa

5. Utilitati

Verificati daca terenul este conectat la retelele de utilitati (energie electrica, apa, gaze, canalizare) sau daca acestea sunt disponibile. Calculeaza, daca este cazul, costurile pentru asigurarea acestora pentru a nu avea ulterior surpriza sa constati ca doar conectarea la reteaua de electricitate sau la cea de gaze costa mai mult decat bugetul pe care il alocasesi pentru utilarea si mobilarea casei!

Set mobila pentru dormitor din lemn masiv Bucovina, alb

Mobila dormitor lemn masiv Bucovina, alb

6. Verificati limitele proprietatiii

Cautati marcajele care delimiteaza proprietatea, faceti masuratori, eventual apelati la un topograf (vezi sectiunea Topografie si geodezie) pentru a va convinge ca suprafata fizica este identica cu cea din acte.

7. Verificati starea juridica

Intrebati despre: numarul de proprietari, eventuale ipoteci sau daca exista persoane fizice sau juridice cu drept de acces prin proprietatea in cauza. O conducta care traverseaza terenul, sau un drum de acces catre o alta proprietate pot aduce limitari pentru viitoarea constructie!

Ideal ar fi sa obtineti un Certificat de Urbanism pentru terenul in cauza.

8. Redactarea contractului

Daca ai gasit lotul de teren potrivit, redacteaza impreuna cu un jurist specializat in tranzactii imobiliare un contract care sa includa si clauze referitoare la situatii ce pot face terenul nefolositor pentru intentiile tale (de exemplu o conducta de gaz ingropata ce traverseaza terenul si despre care nu ai fost informat).

Dupa cum vei vedea, cautarea unui teren este o adevarata aventura, dar in final veti putea fi stapanii unui loc minunat unde sa va construiti casa la care visati!

Si, daca problema terenului este rezolvata, poti incepe sa te gandesti si Care este proiectul potrivit pentru casa ta?

Foto: Pinterest.com

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!