Crinul de gradina - Lilium candidum, Lilium regale, Lilium croceum

in Gradina flori de apartament

Sunt peste 100 de specii de crin, raspanditi in intreaga lume si clasificati dupa forma si felul in care florile lor sunt dispuse fata de axul inflorescentei.
 
Crinii sunt raspanditi in toate regiunile temperate din emisfera nordica si sunt raspanditi in zona Mediteranei, in toata Asia, pana in indepartata Japonie, in India, dar si pe continentul american, in SUA si Canada.

 

 

Crinul de gradina - Lilium candidum Crinul este o planta ierboasa, perena, ornamentala prin florile mari, parfumate, viu si intens colorate, care apar in varful unei tulpini lungi, pe care sunt dispuse si frunzele. In sol, crinii pornesc din bulbi solzosi, alungiti. Infloresc in perioada verii, iar plantarea bulbilor se face, de regula, toamna in luna octombrie.
 
Cand si unde se face plantarea crinilor
In octombrie, bulbii se planteaza la o adancime de 15-20 cm, lasand 40 cm distanta intre ei. Pamantul in care se planteaza trebuie sa fie afanat si ingrasat, compus din amestec de turba si pamant de gradina. Locul trebuie sa fie semiumbrit, ferit de soare prea puternic, care va afecta dezvoltarea florilor din anul urmator.

 
Exista mai multe metode de inmultire a crinilor
• diviziunea bulbilor se face atunci cand dintr-un bulb mare se obtin mai multe fragmente care vor fi plantate si vor da nastere unor noi plante
• prin bulbili, care sunt niste bulbi miniaturali formati pe tulpini, la subsoara frunzelor.
• prin butasirea solzilor care acopera bulbii si care inradacineaza usor

 
Specii de crin raspandite
Lilium candidum, crinul alb, este cel mai cunoscut crin. Tulpinile sale sunt inalte, de pana la un metru si jumatate, pe tulpina gasindu-se 12 pana la 20 de flori albe, puternic parfumate, care se deschid la inceputul veri.
Lilium regale este crinul imperial, numit asa datorita florilor sale foarte mari, lungi. Infloreste tot la inceputul verii.

Autor: Eduard Stoleriu

Sursa: Bioproduct

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bar

SCAUN KALENDA PANTON ROSU PC

Pret: 395,68 LEI 339,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!