Tot ce trebuie sa stii despre instalarea la tine acasa a panourilor solare fotovoltaice

in Ghid Practic Casa

Alimentarea caselor cu panouri solare fotovoltaice era o raritate si un "lux" in deceniile trecute. Pe masura ce a crescut atentionarea despre poluarea mediului si despre schimbarea climatica, adoptarea unui stil de viata Eco a luat amploare, iar aceasta, coroborata cu dorinta de a reduce costurile la factura de energie electrica, a crescut numarul caselor care se alimenteaza cu energie verde regenerabila.

Instalarea panourilor solare fotovoltaice

Instalarea panourilor solare fotovoltaice poate reduce amprenta de carbon (impactul poluarii asupra mediului) a casei tale cu o medie de 16 tone dioxid de carbon pe an. Pentru a echivala acesta cantitate de dioxid de carbon a unei case obisnuite, ar trebui sa plantam 88 de copaci in fiecare an!

Dar intre a alege panourile potrivite si echipamentul solar adecvat plus compania specializata care sa vanda si sa instaleze aceste echipamente, pare sa fie un proces destul de complicat si dificil.

Acest articol ar trebui sa va ajute.

Proiect: Instalarea panouri solare fotovoltaice.

De ce? Pentru a reduce amprenta de carbon si pentru a economisi in medie 150- 200 lei la factura de energie electrica.

Cum functioneaza: pe scurt, panourile solare fotovoltaice colecteaza radiatia solara si o transforma in energie, apoi aceasta energie este trimisa catre invertor ce o transforma in electricitate care poate alimenta casa.

Pe cine sa contractezi: instalarea panourilor solare fotovoltaice nu se rezuma la a arunca niste panouri pe acoperisul casei. Este necesar sa existe cunostinte tehnice pentru cablare si pozitionarea optima a panourilor in functie de eficienta maxima a radiatiei solare, astfel incat sa se instaleze un sistem eficient. Asa ca este mai bine ca de acesta parte sa se ocupe profesionistii.

Cautati o echipa de profesionisti care:

  • Sa ofere garantie atat la produse cat si la montaj. Asigurati-va ca echipamentele electrice au o garantie de 2 ani si de minim 10 ani la panourile solare;
  • Sa foloseasca brand-uri mari si consacrate de panouri fotovoltaice care sa fie utilizate in sistemul fotovoltaic;
  • Sa nu externalizeze montajul. Este important ca responsabilitatea instalarii sa ramana la aceeasi persoana in cazul in care lucrurile nu merg conform planului;
  • Sa poata furniza cel putin 3-5 referinte de la alti clienti.

Costul: Pretul panourilor solare a scazut cu peste 60% in ultimii 10 ani. In functie de tipul de sistem dorit, OFF-Grid (fara conexiune la reteaua nationala de electricitate) sau ON-Grid (conexiune existenta la reteaua nationala de electricitate), preturile unui sistem complet pot varia intre 8.000-20.000 lei pentru sistemele OFF-Grid (cu baterii) sau 6.000-15.000 pentru sistemele ON-Grid (fara baterii).

Instalarea panourilor solare fotovoltaice poate creste valoarea casei, avand in vedere ca noii proprietari vor salva energie fara sa mai aiba bataie de cap cu instalarea.

Alte detalii de luat in considerare: pare destul de evident, dar acoperisul tau trebuie sa primeasca lumina solara in mod direct pe o durata cat mai lunga in timpul zilei. Ideal ar fi ca acoperisul pe care se monteaza panourile sa fie orientat spre Sud pentru ca sistemul sa fie eficient; in caz contrar se recomanda montarea panourilor pe un cadru metalic, la sol cu orientarea cardinala adecvata.

Copacii, cladirile inalte chiar si hornul casei, toate pot afecta expunerea panourilor la soare. Exista multiple panouri care reactioneaza diferit la diversele tipuri de umbriri; unele reduc energia produsa iar altele produc 0 energie cand sunt umbrite. Cu cat sunt expuse mai mult la soare, panourile pe timpul zilei cu atat sunt mai eficiente si vor produce mai multa energie.

De cate panouri am nevoie si cat de mari sa fie? Dimensionarea unui sistem fotovoltaic depinde de 2 detalii : cantitatea de radiatie solara (in functie de zona geografica unde este casa) si de cata energie este nevoie sa fie produsa.

Pentru a determina cata energie este necesar sa fie generata de panouri fotovoltaice recomandam urmatoarele:

Pentru casele care sunt conectate deja la reteaua de energie electrica nationala: cititi factura electrica pentru a afla cati kilowati de energie sunt utilizati ca medie pe zi. Multiplicati acesti kilowati cu x1.50 si acesta este necesarul zilnic de energie ce trebuie generat de panourile fotovoltaice si cat de mare sa fie sistemul de care aveti nevoie.

Pentru casele care nu sunt conectate la reteaua nationala de energie electrica: se vor lista toti consumatorii de energie din casa, apoi se va multiplica energia necesara fiecarui consumator electric(W/h) cu nr de ore de functionare in timpul unei zile si se aduna tot consumul intr-un numar total de kilowati necesari pe zi. Din nou se multiplica rezultatul final cu x1.5 si acesta este din nou necesarul zilnic de energie ce trebuie generat de panourile fotovoltaice si cat de mare sa fie sistemul de care aveti nevoie.

Pentru a determina de cate panouri aveti nevoie efectiv, aceasta depinde de puterea per fiecare panou in parte cat si de radiatia solara din zona geografica unde se monteaza sistemul.

Va recomandam ca inainte de a lua o decizie cu privire la montarea unui sistem solar fotovoltaic sa consultati mai multi specialisti, verificati ce echipamente se vor folosi in cadrul proiectului si de asemenea sa confirmati garantia produselor si montajului.

Sursa: Ecosolaris.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!