3 secrete pentru un parchet silentios

in Ghid Practic Casa

Cand intram intr-o casa sau intr-un spatiu public, remarcam detalii care se deosebesc prin estetica si executia impecabila. Suntem atrasi de decoruri spectaculoase, care se afirma la prima vedere si punem o emblema pe incaperea respectiva, in functie de perceptia pe care o avem fata de ea. Tinand cont de personalitatea fiecaruia dintre noi, atribuim calificative asa cum simtim ca ne reprezinta acel loc. Pe langa decoratiunile interioare, amenajarea si finisajele pot sa faca diferenta dintre o casa atent realizata si alta in care detaliile de finete nu au fost corespunzator executate. Cand totul este nou si neatins de vreme, imaginea de ansamblu este spectaculoasa, aproape fara de cusur. In timp, insa, calitatea lucrarii si a produselor se pot subrezi, iar atunci se va vedea un lucru prost facut.

Dormitor amanajat in pod

Sursa: https://goo.gl/PxGMQz

Cand intram intr-un magazin specializat suntem intampinati de o varietate mare de produse pentru pardoseala: de la parchet, pana la covor PVC, linoleum sau mocheta, toate sunt solutii care satisfac anumite nevoi. Stim ca primul instinct este sa alegem un produs in functie de latura estetica, dar este recomandat sa acordam atentie, in primul rand, la urmatoarele caracteristici:

  • rezistenta la uzura;
  • calitati termoizolante si fonoabsorbante;
  • modalitati de montare.

Plecand din acest punct, multi dintre noi optam pentru varianta de parchet laminat, care este un produs permisiv, usor de adaptat in majoritatea spatiilor interioare, este usor de instalat si nu trebuie sa apelam la specialisti, ci putem sa il montam chiar noi, cu putin research pe internet.

Unde putem folosi parchetul laminat?

  • acasa, potrivindu-se in orice incapere;
  • spatii comerciale, hoteluri, restaurante;
  • birouri, cladiri publice;
  • scoli, gradinite, universitati;
  • spitale, clinici, camine;
  • spatii industriale.

Pe langa avantajele pe care le aduce o incapere frumoasa, cu un parchet laminat de 10 mm, intr-o culoare care sa puna in evidenta zona respectiva, trebuie sa tinem cont ca, in timp, daca lucrurile nu sunt facute cum trebuie si nici nu sunt calitative, pot sa apara anumite aspecte neplacute, cum ar fi scartaitul pardoselii. Daca nu este montat corespunzator, daca nu s-au lasat margini de toleranta sau substratul are denivelari mari, atunci poate sa apara acel joc al pardoselii in timpul pasirii sau la greutatea mobilierului.

De multe ori ne confruntam cu intrebarea: "De ce imi scartaie pardoseala cand pasesc pe ea?"

Pornind de la aceasta intrebare, iti dezvaluim 3 secrete de care sa tii cont inainte sa instalezi parchetul.

1. Nivelarea podelei cu sapa autonivelanta

Inainte de a aseza parchetul, trebuie verificata netezirea suprafetei, iar, in cazul in care este o diferenta de nivel mai mare de 1-2 mm trebuie sa pregatim pardoseala cu sapa autonivelanta pentru a egaliza suprafata. Pentru o intarire ultrarapida, recomandam Ultraplan Maxi de la Mapei, special realizat pentru nivelarea si corectarea diferentelor de planeitate cu grosime de la 3 la 30 mm, la suprafete suport noi sau existente. Dupa intarire, sapa devine ideala pentru aplicarea tuturor tipurilor de finisaje, in spatii unde este necesara o rezistenta inalta la sarcini mecanice si trafic.

[VIDEO] Descopera secretele turnarii perfecte a sapei autonivelante

In functie de substraturile adecvate, sugeram o atentie sporita la durata de uscare a sapei, tinand cont de conditiile climaterice din incapere.

In tabelul de mai jos, detaliem care sunt instructiunile dupa care sa te ghidezi cand torni o sapa autonivelanta, necesara procesului premergator de montare a parchetului.

Instructiuni turnare sapa autonivelanta

Sursa: https://goo.gl/OgJQNZ

In cazul in care, sub placa de beton nu exista subsol, atunci trebuie facuta izolarea intre placa de beton si sapa. Mare atentie la umiditatea acestui strat sau a sapei, daca este turnata recent. Verifica gradul de uscare in prealabil!

Nu uita! Substratul pe care vei monta parchetul laminat trebuie sa fie uscat, uniform, fix si rezistent!
Turnare sapa autonivelanta

Sursa: https://goo.gl/lrl4Vh

In pregatirea pardoselii autonivelante, citim cu atentie instructiunile de pe ambalaj pentru a proportiona corespunzator amestecul, astfel incat sa stim care este stratul de grosime maxim indicat si timpul de uscare. Daca observam fisuri pe podea, este indicat sa folosim o compozitie hidroizolanta, iar pentru o buna aderenta a amestecului cu podeaua, putem sa grunduim zona respectiva.

La final, cand sapa este gata, se verifica calitatea ei, avand optiunea sa ii aplicam un tratament antipraf cu vopsea speciala, necesar daca spatiul de sub podea va fi folosit ca tubulatura pentru aer conditionat.

Montarea parchetului nu se face daca umezeala sapei depaseste 2%! Daca apar urme de umezeala sub sau deasupra pardoselii, dupa instalarea parchetului, inseamna ca izolarea nu a fost efectuata corespunzator! Pentru o buna izolare fonica, iti recomandam sa consulti un specialist.

Iata un filmulet sugestiv care arata, pas cu pas, cum poti realiza singur un montaj de parchet, trainic si silentios.

[VIDEO]: Cum se monteaza un parchet laminat cu izolatie fonica la zgomot de impact:

2. Adaugarea foliei de protectie termica

In cazul in care este necesara instalarea unei folii cu rol de bariera impotriva vaporilor, benzile trebuie sa se suprapuna aproximativ 10 mm, imbinarile fiind lipite cu banda de izolare cu aluminiu. Peste aceasta folie, se aseaza o placa sau folie cu rol de izolatie termica si absorbtie a denivelarilor. Putem alege dintre folie PEE, placi izofloor sau substrat din fibre lemn.

Aceasta folie are rol de amortizare a pasilor si, totodata, izoleaza perfect zona amenajata.

Aplicare folie protectie termica parchet laminat

Sursa: https://goo.gl/2jwmHx

Daca vrem sa asezam parchetul direct pe sapa sau pe placa OSB, atunci trebuie sa fim atenti ca suprafata sapei sa fie neteda, astfel incat placile OSB sa poate sa fie reglate si fixate corespunzator montarii pardoselii, prin lipire. Este bine sa folosim un material de lipire cu uscare rapida, pe baza de poliuretan.

De retinut!

1. Protectie la umiditate

Se recomanda utilizarea unei folii de nailon sau a altor materiale ce impiedica raspandirea umezelii, ca un prim strat al suprafetei pe care se va monta parchetul. Aceasta folie poate sa aiba o grosime de pana la 2 mm.

2. Protectie fonica

Pentru a evita scartaitul parchetului sau alte sunete neplacute, se recomanda folosirea unui strat de izolator fonic, cu o grosime de circa 2 mm.

3. Montarea corespunzatoare a parchetului silentios

Inainte sa ne ocupam efectiv de montarea pardoselii, trebuie sa depozitam placile de parchet, in spatiul in care vor fi montate, timp de 48 de ore. Acestea vor fi pastrate in ambalaj original.

Desi, majoritatea producatorilor recomanda ca montarea parchetului laminat sa se realizeze pe lungimea camerei, aceasta regula nu este obligatorie daca lungimea placilor este prea mare si dificil de manevrat in incapere.

Montare parchet laminat

Sursa: https://goo.gl/FrO4m0

Primul si ultimul rand sunt cele mai importante, trebuind sa fim putin mai atenti inainte sa ne apucam de treaba. Prima placa se aseaza la perete, folosind doua distantiere pentru a pastra o distanta de 15 mm pana in perete, verificand constant daca alinierea si unghiul sunt drepte. Apoi, se adauga o noua placa, avand grija la imbinare, si continuam tot asa pana terminam randul. Masuram corect cat spatiu ramane pana la sfarsitul randului, luand in calcul si cei 15 mm distanta pana in perete. Apoi, incepem un nou rand, tinand cont de distantierele de la capetele randurilor.

Sfat! Pentru a obtine un parchet rezistent si silentios, nu trebuie sa avem imbinari pe aceeasi linie, pe doua randuri consecutive!
Montare corect parchet laminat

Sursa: https://goo.gl/nGeA2

Montarea parchetului in dreptul tocului la usa

Tocul usii trebui scurtat astfel incat sa incapa placa sub el. Pentru a se determina exact inaltimea taieturii, se aseaza o placa de parchet cu modelul in jos si se taie de deasupra ei.

Pe site-ul www.emenatwork.ro gasesti modele specifice exigentelor tale, de la producatori internationali de renume, precum Egger sau Tarkett, care si-au castigat locul de fruntasi datorita tehnologiei in care au investit, astfel incat sa ofere game complete de produse cu specificatii tehnice avansate.

De exemplu: parchetul Egger Cork din pluta este un parchet laminat silentios, cald si ecologic, sunetul produs in momentul in care se paseste pe acesta fiind atenuat de stratul suport de pluta si absorbit in totalitate de stratul superior.

Nici Tarkett nu s-a lasat mai prejos si a investit in tehnologia pentru parchet triplu stratificat, care se remarca prin durabilitate si nivel excelent de izolatie termica si fonica. In tendinte actuale si intr-o varietate de culori deosebite, la eMenatwork vei gasi modelul de parchet care sa puna in evidenta mobilierul si care sa se integreze armonios in decorul casei sau al biroului.

Sursa: eMenatwork.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

SET BUCATARIE MASA MBS-2 CU 4 SCAUNE

Pret: 952,00 LEI 576,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!