Un proiect de amenajare a Parcului Natural Vacaresti, printre premiatii Anualei de Arhitectura 2016

in Arhitectura

Ecologia, inovatia si impactul social au fost principalele valori apreciate si promovate de breasla arhitectilor in 2016.

  • Cea mai frumoasa cladire rezidentiala realizata anul trecut a fost desemnata o casa traditionala din Alexandria, Teleorman.
  • Biroul ADNBA care a proiectat ansamblul Urban Spaces, castigator al sectiunii "Locuinte multifamilale" in 2014, a primit anul acesta o nominalizare pentru proiectul Batistei Apartments, un bloc amplasat pe strada Aaron Florian.
  • Cel mai reusit proiect de arhitectura corporate a fost desemnat sediul companiei Blum Romania.
  • Sediul biroului Capitel Avangarde amplasat pe Caimatei 10, langa Bursa de Valori, a fost desemnat cel mai bun proiect de restaurare.
  • Un proiect de amanajare a Parcului Natural Vacaresti a primit premiul sectiunii "Viziuni si cercetari prin arhitectura".
  • Lama Arhitecture, birou care a amenajat cladiri din Centrul Vechi precum cluburile Alt Shift si Control sau restaurantul Pukka Tukka, a primit in 2016 doua premii, pentru amenjarea interioara de la VanFruct si pentru o casa realizata pe un teren cu o latime de doar 4,5 metri.

Juriul Anualei de Arhitectuta Bucuresti 2016 a fost constituit din arhitecti straini si romani apreciati in mediul international in zona constructiilor, a dezvoltarii urbane si a designului. Anuala de Arhitectura Bucuresti 2016 a venit si cu elemente de noutate, dincolo de competitia de arhitectura propriu-zisa. Astfel, Ordinul Arhitectilor din Romania - filiala Bucuresti, a intreprins lucrari de salvare a gradinii Casei Universitarilor - spatiu de expunere a panourilor cu lucrarile inscrise in concurs -, prin redescoperirea unor alei vechi ingropate in pamant, refacerea altora, precum si reabilitarea unor dispozitive de loisir originale ale vechii gradini bucurestene.

Printr-o serie de interventii efectuate la nivelul dalajului, arhitectii au transformat acest spatiu intr-o Gradina Alfabet inedita, unde pot fi descoperite 11 alfabete diferite din cultura universala traduse in alfabetul latin pornind de la limbajul semnelor Braille si pana la alfabetul chirilic, hindus, arab sau hieroglific. Astfel, Gradina Casei Universitarilor devine prima gradina din Romania in care poti descoperi elemente din cultura altor civilizatii.

In cadrul Anualei de Arhitectura la sectiunea “Arhitectura rezidentiala - locuinte individuale”, sustinuta de companie Wienerberger, Ordinul Arhitectilor din Romania - filiala Bucuresti a oferit un premiu si doua nominalizari.

"Casa de amintiri" este proiectul care a luat premiul sectiunii. Arhitectul Simona Pribeagu Schmid a propus un proiect de casa traditionala amplasat pe locul unei cladiri mai vechi. Totul a fost realizat cu un buget redus.

Casa de amintiri, arhitect Simona Pribeagu Schmid

Casa de amintiri, arhitect Simona Pribeagu Schmid

Printre nominalizatii acestei sectiuni se numara si "Casa J", un proiect de renovare a unei case vechi semnat de biroul Beros Abdul +. Casa pune foarte mult accent pe solutii ecologice fiind dotata cu 40 mp de panouri fotovoltaice, panouri solare pentru incalzirea apei menajere, optiuni de recuperare a apelor pluviale si produse care sa asigure o izolare termica optima.

Casa J, birou de arhitectura Beros Abdul +

Casa J, birou de arhitectura Beros Abdul +

Lama Arhitecture a reusit sa obtina o nominalizare la sectiunea "Arhitectura rezidentiala” cu un proiect de casa amplasat pe un teren cu o latime de doar 4,5 metri.

Casa 4,5 metri latime, Lama Arhitecture

Casa 4,5 metri latime, Lama Arhitecture

La categoria locuinte colective a fost acordata o nominalizare pentru proiectul Batistei Apartments proiectat de ADNBA.

Batistei Apartments, ADNBA

Batistei Apartments, ADNBA

La sectiunea "Arhitectura socio-culturala” a fost premiat proiectul "Eco Chilia”, semnat de biroul Beros Abdul +. Acestia au propus cinci constructii in Tataru - Chilia Veche, judetul Tulcea, intr-un proiect denumit "Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare a detinutilor”. In acest proiect accentul nu cade pe constructiile in sine, ci pe modalitatile prin care arhitectura poate contribui la construirea unei societati sanatoase, responsabile si ecologice.

Eco Chilia, Beros Abdul +

Eco Chilia, Beros Abdul +

Premiul sectiunii "Arhitectura si spatiu public” sponsorizat de Semmelrock a fost acordat lucrarii "Spatiu exterior VL173” semnata de cra-de.studio, o amenajare amplasata pe strada Vasile Lascar, numarul 173 din Bucuresti.

Spatiu exterior Vasile Lascar 173, cra-de.studio

Spatiu exterior Vasile Lascar 173, cra-de.studio

Premiul sectiunii "Arhitectura si spatiu public - interventii si actiuni in spatiul public” a fost adjudecat de studioBASAR pentru “Sufrageria Garleanu”, o etapa din proiectul "Spatii Urbane in Actiune”. "Sufrageria Garleanu” readuce la viata o biblioteca pentru copii si tineret din zona Timpuri Noi.

Sufrageria Garleanu, studioBASAR

Sufrageria Garleanu, studioBASAR

La sectiunea "Arhitectura corporate” sponsorizata de YTONG, a fost premiata cladirea de birouri a companiei Blum Romania, amplasata in Otopeni si proiectata de S&A ARHILAB. Birourile casei de avocatura Stratulat Albulescu amenajate de arhitectii de la SYAA au primit o nominalizare la aceeasi sectiune.

Premiul sectiunii "Restaurare, conversie, reabilitare” a fost oferit cladirii amplasata pe Caimatei 10, langa Bursa de Valori Bucuresti. Proiectul este realizat de Capitel Avangarde.

Caimatei 10, Capitel Avangarde

Caimatei 10, Capitel Avangarde

La sectiunea "Viziuni si cercetari prin arhitectura" au fost acordate trei premii, unul dintre ele pentru modul in care cei de la Save or Cancel au gandit amenajarea Parcului Natural Vacaresti.

Amenajare Parcul Natural Vacaresti, Save or Cancel

Amenajare Parcul Natural Vacaresti, Save or Cancel

De asemenea, biroul Atelier Ad Hoc a fost premiat pentru "Dosar Bucuresti - ipostaze de locuire a strazii”, un proiect social care vizeaza oamenii strazii.

Initiativa participativa "Bucurestiul Nefolosit” gestionata de calup.ro a primit, de asemenea, premiul (ex-aequo) pentru "Viziune si cercetari prin arhitectura”.

Bucurestiul Nefolosit, calup.ro

Bucurestiul Nefolosit, calup.ro

Premiul sectiunii "Arhitectura spatiului interior” a fost adjudecat in 2016 de Lama Arhiecture pentru amenajarea VanFruct Mendeleev, un restaurant cu produse naturale amplasat in apropierea Pietei Amzei din Bucuresti. Premiul sectiunii "Diplome de arhitectura" a fost acordat lui Lucian Tofan pentru "Centrul de Cercetare Ecologica”, iar Premiul sectiunii "Carte de arhitectura” a mers la dr. arh. Miruna Stroe pentru lucrarea „Locuirea intre proiect si decizie politica. Romania 1954-1966”.

Restaurantul SIMBIO Kitchen & Bar a fost premiat la sectiunea "Beneficiarul de Arhitectura".

Toate lucrarile premiate in cadrul Anualei de Arhitectura 2016 sunt disponibile pe site-ul http://www.anuala.ro/2016/premii/.

_______________________________

Ordinul Arhitectilor din Romania este organizatie profesionala infiintata potrivit prevederilor Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin activitatea membrilor sai, O.A.R. are nobila misiune de a convinge pe orice beneficiar al serviciilor de arhitectura ca acestea reprezinta, in primul rand, un act de cultura de interes public, cu implicatii urbanistice, economice, sociale si ecologice. Detalii despre Organizatie si activitatea sa gasiti la www.oar.org.ro, www.distrugeri.ro., www.oar-proiecteculturale.ro, http://60-project.blogspot.com.

Sursa: Ordinul Arhitectilor din Romania

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!