7 motive sa alegi piatra naturala pentru amenajari

in Decoratiuni

Piatra naturala face parte din categoria materialelor de constructii de lux, datorita calitatilor sale multiple si a duratei de viata prelungite pe care o are. Indiferent daca este vorba despre marmura, despre travertin, despre ardezie sau despre granit si varietati ale pietrei de calcar, garantia pentru o lucrare de finisaje realizata cu roca naturala poate fi de pana la 50 de ani.

 

Nu intamplator aceste amenajari sunt considerate investitii pe termen lung, pentru ca valoarea lor nu scade in timp, tocmai datorita faptului ca nici aspectul nu se deterioreaza, iar calitatile se mentin pe o perioada de decenii intregi.

 

 

Ardezie in baie
Baie cu pardoseala din ardezie natur si perete decorativ din placi Rusty Brown.

 

In prezent, piatra naturala e din nou la moda, datorita tendintelor in amenajari de a folosi pentru decoruri numai materiale naturale.

 

Iata cateva motive pentru care merita toata aprecierea si care te vor convinge sa optezi pentru ea in detrimentul altor materiale:

 

1. Este foarte rezistenta

 

Piatra naturala, indiferent de tip, este foarte dura datorita densitatii sale mari. Aceasta duritate ii confera rezistenta in fata oricarui tip de presiune, inclusiv in cazul zgarieturilor, care sunt cel mai adesea inofensive pentru materiale precum marmura, granitul sau travertinul. Nici ardezia si piatra de calcar nu se lasa mai prejos, motiv pentru care sunt adesea folosite si in amenajarea spatiilor exterioare, precum sunt terasele, curtile si balcoanele.

 

Aleea conceptelor Showroom Piatraonline.ro
Aleea Conceptelor - spatiu de expozitie piatra naturala din showroom-ul PiatraOnline

 

2. Se intretine foarte usor

 

Rocile naturale folosite in finisaje sunt tratate in asa fel incat sa nu absoarba umezeala in profunzime. Procesul de impermeabilizare este util si pentru ca impiedica petele sa se imprime. Porii astupati astfel sunt complet inchisi, asa ca procesul de curatare este unul superficial, deloc anevoios. In plus, acest proces se poate repeta la fiecare 6 - 12 luni, pentru o eficienta sporita in acest sens. El este util si pentru impiedicarea aparitiei mucegaiului, dar si pentru impiedicarea, in cazul in care este vorba despre spatii exterioare, a cresterii muschiului pe placile de roca naturala.

 

Petele, inclusiv cele de grasime sau cele foarte pigmentate precum sunt petele de vin rosu se curata cu usurinta cu ajutorul detergentilor special conceputi pentru igienizarea pietrei naturale. Acestia nu ataca smaltul, spre deosebire de cei obisnuiti si pastreaza astfel calitatea suprafetelor, indiferent daca acestea sunt polishate sau mate.

 

Bucatarie cu pardoseala din travertin
Bucatarie cu pardoseala din travertin Silver si perete placat cu terrazzo Mix Pattern. Cititi detalii despre proiect, aici.

 

3. Poate fi reconditionata periodic

 

In afara de procesul de impermeabilizare, pe care specialistii il recomanda in mod regulat la intervale de 6 - 12 luni, in functie de expunere, pietrei naturale i se pot aduce oricand imbunatatiri, prin reconditionare. Aceasta se poate face de catre specialisti, iar procesul consta in curatarea in profunzime a placilor de piatra naturala, reslefuirea lor cu ajutorul unor unelte speciale, respectiv polisharea lor ulterioara cu solutii concepute strict pentru redefinirea stralucirii si improspatarea culorilor naturale. Datorita acestei posibilitati, materiale precum marmura, travertinul, granitul sau ardezia isi pot pastra aspectul intact pana la 50 de ani.

 

4. Face parte dintr-o clasa superioara de materiale de constructii

 

Nu doar arhitectii si constructorii sunt de parere ca piatra naturala este superioara ceramicii sau sticlei in finisaje, ci si designerii si specialistii in amenajari interioare si exterioare, care o considera un produs de lux. Aceasta categorizare se datoreaza atat duratei sale extinse de viata, cat si aspectului superior din punct de vedere estetic. Naturaletea sa, cromatica diversificata, lipsa de omogenitate cromatica perfecta si posibilitatile de fatetare si slefuire o transforma in materialul cel mai ravnit de pe piata atunci cand vine vorba de amenajari.

 

5. Este versatila

 

Piatra naturala, spre deosebire de materiale precum gresia si faianta, este foarte versatila si se preteaza atat la amenajarile interioare, cat si la cele ale spatiilor exterioare, expuse, fiind extra usor de integrat in orice concept de amenajare. Mai mult, prin tehnicile moderne de taiere si prelucrare a pietrei, furnizori precum piatraonline.ro va pot oferi piese speciale: blaturi taiate la dimensiuni specifice, trepte si contratrepte, glafuri sau alte piese ce pot scoate o amenajare din banal.

 

Foisor piatra naturala
Zona foisor, placata cu piatra poligonala Sikis large

 

6. Se poate folosi si pentru alte elemente ce tin de decor

 

Asa cum spuneam, decoratiuni precum fantanile artizanale sunt obisnuite atunci cand vine vorba despre piatra naturala. Mai mult, poti folosi piatra naturala ca decor in gradina: bolovani, mai multe tipuri de nisip decorativ sau pebbles, dar si diferite statuete sau fantani arteziene, fabricate din piatra compozit.

 

7. Nu se demodeaza

 

Un alt avantaj pe care il are piatra naturala fata de gresie si faianta este acela ca nu se demodeaza. Daca modelele si cromatica gresiei, de exemplu, difera in cataloagele de specialitate de la un an la altul, piatra naturala are o frumusete clasica ce nu poate fi contestata. Estetica pietrelor provenite din natura este atemporala, iar stilurile de amenajari in care se foloseste acest material variaza de la rustic si traditional la elegant, stilat si foarte rafinat. Asadar, o locuinta sau o gradina cu astfel de finisaje isi va pastra frumusetea si peste cateva zeci de ani, pe cand una in care s-au folosit materiale ceramice sau sticla poate deveni demodata in doar cativa ani.

Sursa: Piatraonline.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!