Cum sa cultivi propriile legume si fructe la ghiveci

de Marcel Buciuman in Ghid Practic Gradina

Ti-ai dori sa ai cat mai des legume si fructe sanatoase si cat mai proaspete pe masa insa nu detii o gradina in care sa le poti cultiva? Iata cateva sfaturi pentru cresterea plantelor aromatice, a legumelor sau a chiar a pomilor fructiferi in ghivece pe terasa, balcon sau, de ce nu, in apartament.

Legume si fructe la ghiveci

Foto: sunset.com

Conditii generale de crestere a plantelor in ghivece

Alegerea ghiveciului

In primul rand, la fel ca si in cazul plantelor decorative, trebuie sa tii cont de dimensiunile plantei la maturitate si sa alegi un ghiveci corect dimensionat. La plantele cu dezvoltare pe orizontala precum pomii fructiferi si tomatele, vasul in care sunt plantate trebuie nu doar sa asigure spatiu suficient pentru radacini ci si sa contrabalanseze greutatea plantei incarcate cu fructe, evitand rasturnarea.

Tine cont ca un ghiveci de mari dimensiuni va avea si o greutate pe masura, de aceea recomandam amplasarea acestuia pe o platforma cu roti pentru o manipulare facila.

Suport mobil din lemn pentru ghivece

Suport mobil din lemn pentru ghivece

Click pentru pret si detalii!

Afla mai multe despre alegerea ghivecelor potrivite din articolul Ceramica sau plastic: care ghivece sunt mai bune pentru plantele tale?

Compozitia solului

Solul reprezinta pentru plante nu doar suportul fizic de fixare ci si sursa nutrientilor necesari dezvoltarii.

Folositi intotdeauna pentru umplerea ghivecelor amestecuri de pamant speciale gata cumparate sau amestecuri proprii realizate din soluri bogate de gradina, nisip si turba.

Daca veti folosi doar pamant simplu, luat din gradina, acesta se va compacta dupa cateva udari, plantele avand serios de suferit din aceasta cauza. In plus, pamantul din gradina poate contine surse de infestare cu diverse boli pentru plantele tale.

Amestecurile de pamant pentru ghiveci asigura insa un echilibru optim intre drenarea surplusului de apa si mentinerea solului umed o perioada indelungata.

In functie de nevoile specifice ale fiecarei plante puteti imbunatati compozitia solului. In general, pH-ul pamantului pentru ghivece este de 6,5 - 7. Pentru plantele care prefera un sol alcalin puteti creste insa pH-ul adaugand oxid de calciu (var nestins) iar pentru a creste aciditatea solului adaugati remegus de conifere. De asemenea, puteti modifica textura solului adaugand nisip, mranita, turba, scoarta de copac maruntita, compost etc.

Afla mai multe despre pH-ul solului din articolul Soluri acide, soluri alcaline. Ce inseamna acesti termeni?.

Fertilizati solul periodic folosind ingrasaminte organice. Cele mai importante trei elemente necesare unei bune dezvoltari a plantelor sunt azotul (N), fosforul (P) si potasiul (K). In cantitati mai mici plantele au nevoie si de fier (Fe), calciu (Ca) si magneziu (Mg).

Ingrasamant organic pentru legume

Ingrasamant organic pentru legume

Click pentru pret si detalii!

In gradinaritul ecologic azotul se obtine din gunoiul de grajd dar si cultivand alaturi de o planta iubitoare de azot o alta planta recunoscuta pentru calitatea de a fixa azotul in sol, cum este fasolea sau mazarea. Faina de oase este bogata in fosfor, iar cenusa de lemn este bogata in potasiu, fosfor si calciu.

Afla mai multe despre cum compostul imbunatateste gratuit solul din gradina ta!

Apa si aerul

Si in privinta udatului plantele au nevoi diferite. Daca unele trebuiesc udate doar cand solul este uscat, altele prefera un sol permanent umed, insa putine sunt cele care sa suporte perioade indelungate un sol imbibat cu apa.

De aceea, folositi intotdeauna ghivece cu gauri de scurgere a surplusului de apa.

Amplasati pe fundul ghiveciului cateva pietricele sau bucati de ceramica de la un ghiveci spart, pentru a preveni infundarea gaurilor de scurgere a apei.

Apa care se infiltreaza in sol antreneaza cu ea si aer proaspat, iar oxigenul din acesta este la fel de important pentru radacinile plantelor ca si apa.

Daca in procesul de fotosinteza plantele retin dioxid de carbon si elibereaza oxigen prin partile aeriene (frunze), in procesul de respiratie (care are loc inclusiv la nivelul radacinilor) plantele consuma oxigen eliberand dioxid de carbon.

Tips

  • Folositi periodic un betisor sau o furculita pentru a afana solul din ghiveci astfel incat apa si oxigenul sa patrunda in voie spre radacinile plantelor.
  • Tineti cont ca solul din ghivece se usuca mult mai repede decat solul din gradina.
  • Un ghiveci din plastic mentine mai mult apa decat un ghiveci ceramic. Atentie insa, la temperaturi inalte un ghiveci din plastic se supraincalzeste ceea ce poate dauna plantelor!
  • Daca nu aveti prea mult timp sau lipsiti perioade mai lungi de acasa exista si posbilitatea, mai costisitoare insa, a unor ghivece cu sisteme de autoirigare.

Lumina si caldura

Pentru ca plantele sa se dezvolte si sa rodeasca au nevoie de lumina si caldura. Chiar daca nevoile difera de la o specie la alta, existand si plante care se descurca bine si cu doar cateva ore de lumina, in general legumele si fructele au nevoie de o expunere zilnica la soare de 6-8 ore.

Avantajul plantelor cultivate in ghiveci fata de cele cultivate in gradina este ca puteti roti periodic (la cateva zile) ghivecele astfel incat toate partile plantelor sa beneficieze de soare.

Tineti cont ca plantele din ghivece sunt mult mai expuse la variatiile extreme de temperatura. Daca in gradina masa mare a pamantului ofera o buna inertie termica, in ghivece radacinile plantelor pot fi afectate la cel mai mic inghet. La fel, o zi torida poate usca de tot nu doar pamantul ci si plantele din ghivece.

Plasarea ghivecelor in interioare incalzite va permite insa sa obtineti recolte si in perioadele anului cand acest lucru ar fi imposibil intr-o gradina exterioara. Daca lumina naturala nu este suficienta va trebui insa sa compensati printr-o sursa de lumina artificiala.

Polenizarea

In gradinile clasice polenizarea se realizeaza in mod natural de catre insecte, pasari sau vant. In cazul in care plantele tinute in ghivece in spatii inchise au nevoie pentru a fructifica de un astfel de proces (citricele, rosiile, ardeii etc.), va trebui sa le ajutati printr-o polenizare artificiala.

In functie de specia de planta polenizarea artificiala poate implica de la scuturarea periodica a plantei inflorite pentru ca polenul de pe o floaree sa se imprastie pe cele din jur si pana la utilizarea unor pensule mici sau betisoare igienice cu ajutorul carora sa se recolteaza polen de pe staminele unei flori si sa se depuna pe stigmatul unei alte flori.

Daca va doriti ca gradina din ghivece sa fie nu doar productiva ci si atractiva adaugati cateva plante decorative cu flori. Aflati ce alte avantaje aduce combinarea unor specii diferite de plante din articolul Plantele companion si rolul lor in gradina de legume.

Pentru a putea cultiva cat mai multe legume pe un spatiu restrans luati in considerare construirea unei gradini verticale.

Gradina verticala de legume

Plante aromatice la ghiveci

Ierburi aromatice la ghiveci

Foto: survivalathome.com

Ierburi proaspete la indemana atunci cand gateste este visul oricarui bucatar, fie el profesionist sau amator. Intrucat nu sunt foarte voluminoase ierburile aromatice sunt printre cele mai comune culturi ce pot fi realizate la ghiveci.

Puteti semana chiar voi semintele dorite sau, daca nu aveti timp sau rabdare sa asteptati, puteti achizitiona plantele deja crescute.

Iar daca aveti plante aromatice intr-o gradina exterioara, scoateti toamna cateva fire si replantati-le in ghivece pentru a le muta muta in interior si a va putea bucura peste iarna de savoarea acestora.

Locul perfect de amplasare a ghivecelor cu ierburi aromatice sunt pervazurile ferestrelor de la bucatarie. Pentru ca totul sa fie minunat va recomandam sa folositi tavite si ghivece decorative care vor transforma mica gradina de ierburi intr-un punct de atractie al bucatariei!

  • Indepartati florile ierburilor aromatice de indata ce acestea apar pentru a stimula plantele sa produca mai multe frunze

Plante aromatice ce pot fi crescute in ghiveci:

Patrunjel pentru frunze, cimbru, busuioc, menta, rozmarin, salvia, levantica, marar, ceapa pentru tuns etc.

Legume la ghiveci

Legume la ghiveci

Rosiile

Rosii la ghiveci

Daca va este dor de gustoasele rosii din gradina bunicii aflati ca acestea pot fi crescute foarte bine si la ghiveci. Trebuie doar sa respectati aceleasi reguli de baza valabile si la cultivarea rosiilor in gradina:

  • Folositi un sol fertil si bine drenat;
  • Udati plantele regulat, de preferat dimineata, evitand stropirea frunzelor;
  • Amplasati ghivecele cu rosii in locurile cele mai insorite de care dispuneti;
  • Fertilizati periodic solul folosind de preferinta ingrasaminte naturale cum ar fi zeama de compost;
  • Asigurati plantelor un sistem de sustinere care sa faca fata si atunci cand acestea vor fi incarcate cu fructe (da, botanistii incadreaza rosiile in categoria fructelor).

Dovleceii

Dovleceii de mici dimensiuni, cum sunt zucchini, sunt o alta optiune de legume ce pot fi cultivate fara probleme in ghivece. Pentru a stimula o productie de durata este important sa recoltati regulat dovleceii fara a-i lasa sa imbatraneasca pe planta.

Castravetii

Si castravetii pot fi cultivati in ghivece, doar ca va fi necesar sa le asigurati un spalier pe care sa se intinda. Asemeni tuturor plantelor din familia cucurbitaceelor (dovleci, pepene) si castravetii sunt mari iubitori de apa (peste 90% din compozitia lor fiind constituita din apa).

Salata

Salata la ghiveci

Avand radacini superficiale si o perioada scurta de germinare si crestere salata este perfecta pentru a fi cultivata la ghiveci. In plus, in ghivece salata este mult mai protejata de principalul sau daunator, melcul.

Este recomandat sa cultivati salata in mai multe ghivece, la intervale de o saptamana, astfel incat sa nu creasca toata odata si sa va puteti bucura de recolta o perioada indelungata.

Legume ce pot fi crescute in ghiveci:

Rosii, ardei, castraveti, cartofi, salata, spanac, ceapa, fasole, dovlecei etc.

Fructe la ghiveci

Pere la ghiveci

Exista plante fructifere de talie mica ce pot fi cultivate cu rezultate bune si in ghivece sau containere.

Capsunele

Capsune la ghiveci

Capsunele sunt printre cele mai apreciate astfel de plante Avand un sistem radicular nu foarte extins, capsunele pot fi cultivate in recipiente de mici dimensiuni, singura problema in acest caz fiind necesitatea udarii dese a solului.

Cultivati-le in ghivece sau jardiniere suspendate pentru o expunere cat mai buna la soare si veti avea o recolta bogata si gustoasa!

Culegeti periodic capsunele coapte pentru a ajuta planta sa produca noi fructe.

Fiind o planta perena adapostiti peste iarna ghivecele cu capsune intr-o pivinta sau garaj neincalzit, astfel incat sa le feriti de inghet.

Citricele

Citrice la ghiveci

Citricele sunt alte plante des intalnite in locuintele romanilor. Daca este posibil scoateti-le vara in aer liber. In timpul iernii este obligatoriu insa sa le readuceti in spatii incalzite si cat mai insorite. Pentru a fi productive citricele trebuiesc altoite, in caz contrar o eventuala fructificare aparand dupa foarte multi ani si de calitate slaba.

Smochinii

Si smochinul se preteaza bine pentru a fi crescut in ghiveci. Se pare chiar ca are sanse sa fructifice mai repede decat un smochin crescut in natura, intrucat spatiul limitat avut la dispozitie pentru dezvoltarea radacinilor il determina sa-si concentreze resursele catre partea aeriana.

Smochin verde de 3 ani

Smochin verde

Click pentru pret si detalii!

Pomi fructiferi pitici

Daca preferati fructele autohtone, sa stiti ca exista si soiuri pitice de pruni, meri, peri, piersici, caisi sau ciresi ce pot fi crescute in ghivece.

Pomi fructiferi columnari, 4+1 gratis

Pomi fructiferi columnari

Click pentru detalii si pret!

Utilizati insa ghivece sau containere adecvate dimensiunilor pomilor fructiferi. In natura, sistemul radicular al unui copac are in general aceeasi dimensiune ca si coroana acestuia.

Pentru o utilizare optima a suprafetei ghivecelor puteti planta la baza pomilor fructiferi diverse alte plante decorative sau productive cu radacini superficiale, care sa nu concureze cu acestia pentru substantele nutritive din sol.

Pomi si arbusti fructiferi ce pot fi crescuti in ghiveci:

Capsune, citrice, smochini, meri, peri, pruni, piersici etc.

Voi ce fructe si legume cultivati cu succes in ghivece?

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!