Tehnologia solara pentru incalzirea piscinelor

in Case ecologice

Instalatia solara destinata incalzirii apei piscinelor este cea mai eficienta solutie pentru obtinerea si mentinerea unei temperaturi placute de 24-29C (chiar in zilele noroase) si implicit extinderea timpului anual de utilizare al piscinelor.
Solutia este fezabila atat pentru segmentul hotelier, rezidential dar si pentru piscinele profesionale (1996 Olimpiada de la Atlanta-piscinele au fost incalzite cu sisteme solare).
Volumul mare de apa , diferentele de temperatura zi-noapte , fac din incalzirea apei destinata piscinei un consumator important.
Si nu numai.Pe perioada verilor fierbinti sistemul poate fi utilizat pentru racirea apei pe perioada noptii!
Incalzire piscine Instalatie incalzire piscine Sistemul de incalzire este foarte simplu de integrat intr-o solutie deja existenta deoarece foloseste aceiasi pompa care este destinata filtrarii apei.

Exista doua solutii :
  • folosirea unui sistem destinat exclusiv incalzirii piscinelor, in care apa din piscina circula prin colectoarele solare. Acest sistem are dezavantajul ca pe perioada iernii apa trebuie eliminata din panouri pt a preveni inghetul.
  • sistem complex care integreaza incalzirea spatiilor in perioada iernii si apa piscinei vara.In acest sistem, apa se incalzeste intr-un schimbator de caldura. Avantajul aceste instalatii este ca poate fi folosit optim pe toata perioada anului.
Empiric se poate dimensiona suprafata panourilor solare=50-60 % din suprafata piscinei. Pentru piscinele care au prevazut un timer pentru perioada de flitrare acesta se seteaza pentru perioada diurna realizandu-se in acelasi timp filtrarea si incalzirea piscinei.
Atentie la alegerea solutiei deoarece materialul din care sunt fabricate panourile solare poate fi corodat de compozitia chimica folosita la tratarea apei (nivelul pH sub 7.2)!
Montajul panourilor pe acoperis reduce incalzirea aticului si implicit costurile de racirea ale casei .Tot empiric se recomanda pozitionarea panourilor la un unghi egal cu latitudinea -10 (15) grade.

(mai multe solutii pe www.solarZONE.ro )

Sursa: CaseSiGradini

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!