Cum arata noua casa pentru studenti construita de suedezi - Galerie foto

de Marcel Buciuman in Constructii

De ani buni tarile nordice sunt in topul diverselor clasamente ce masoara nivelul de trai al cetatenilor. Era deci de asteptat ca aceasta bunastare sa se reflecte si asupra unei categorii de cetateni extrem de importanta pentru viitorul oricarei tari, cum sunt studentii.

Casa pentru studenti

Acest lucru se si intampla in Suedia, unde studenti, arhitecti si universitati deopotriva, sunt preocupati sa gaseasca solutii cat mai bune pentru cazarea studentilor.

Daca intr-un articol mai vechi v-am prezentat o casuta pentru studenti de doar 9 mp patrati, de data aceasta venim cu o casuta ceva mai spatioasa: ocupa... 10 metri patrati.

Casa din lemn pentru studenti

Casa a fost proiectata de catre arhitectii Linda Camara si Pontus Åqvist de la Tengbom Architects, si 22 de astfel de unitati au si fost deja achizitionate de Universitatea din Lund (Suedia).

De altfel, studenti ai acestei universitati au si fost consultati de catre arhitecti pentru a se asigura ca proiectul va reusi sa le satisfaca nevoile si asteptarile.

Desi spatiul poate parea extrem de mic, el include la parter o chicineta dotata cu lavoar, plita cu doua ochiuri si spatii de depozitare, un loc de servit masa, un birou si o baie.

Interior casa pentru studenti

Pentru a castiga spatiu, atat masa de bucatarie cat si masa de birou sunt rabatabile. Mai mult chiar, arhitectii au venit cu o idee inedita dar foarte practica: cele doua mese se rabateaza in sus inideplinind si functia de obloane.

Birou rabatabil casa pentru studenti

Din acealasi considerent al economiei de spatiu la baie s-a montat o usa culisanta.

La nivelul superior s-a amenajat zona de dormit, sub forma unui pat suspendat, scara de acces spre acesta fiind asigurata prin cateva etajere ce au si rol decorativ.

Pat suspendat casa pentru studenti

Cum factorul estetic joaca un rol important in viata tinerilor, s-a optat pentru un design interior modern, punctat pe alocuri de etajere discrete si pete de culoare menite sa rupa monotonia lemnului natur ce imbraca peretii, pardoseala si plafonul casei.

Chicineta casa pentru studenti

Pe langa functionalitate, estetica si pret, un alt factor important de care s-a tinut cont a fost cel ecologic. Pentru o eficienta energetica marita casa are forma compacta iar pentru constructie s-au folosit materiale preponderent naturale (lemnul stratificat), obtinute din surse locale. S-a reusit astfel reducerea la minim a amprentei de carbon generata de construirea si transportul acestor casute.

Exterior casa pentru studenti

Se pare ca aceasta strategie a dus si la un pret avantajos, studentii ce vor locui in aceste casute urmand a plati chirii cu 50% mai mici decat cei cazati in caminele traditionale.

Locatie: Lund, Suedia

Arhitect: Linda Camara si Pontus Åqvist (Tengbom Architects)

Constructor: Martinsons

Suprafata: 10 mp

An constructie: 2013

Foto: Bertil Hertzberg

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!