Revolutia eco: casa din baloti de paie si lut, la 15.000 de euro

in Case ecologice

Fundatie din piatra naturala, tencuieli din pamant si var, acoperisuri verzi din stuf sau sindrila, case din baloti de paie sau ,,tehnici inovatoare de constructie bazate pe utilizarea materialelor naturale locale”, asta ofera firma de arhitectura ecologica („eco design”), Earth Safe Design.

 

Totodata, alaturi de construirea sau restaurarea unor case vechi prin solutii ce folosesc materiale reciclabile, se ofera si consultanta sau traininguri pentru cei care doresc sa experimenteze singuri acest gen de arhitectura.

 

 

Casa din baloti de baie - interior
Interiorul unei case din baloti de paie.
Foto: betterfarm.blogspot.com

 

Cel care a avut ideea este arhitectul polonez Grzegorz Gorski. Absolvent al Universitatii Tehnice din Wroclaw, Polonia, inainte de a se dedica arhitecturii de tip eco, a lucrat timp de 5 ani intr-un birou de arhitectura din Oxford, Marea Britanie. Din anul 2012, se dedica exclusiv acestui tip de arhitectura pe meleaguri romanesti.

 

„Dorim sa proiectam case in armonie cu arhitectura traditionala a locului in care vor fi construite” – asa suna unul dintre idealurile de constructie ale Earth Safe Design.

 

Din echipa lui Grezgorz mai face parte sotia sa, Maria Rada Gorski, iar atunci cand au proiecte in derulare, tin legatura cu alte 3-4 persoane care ii ajuta la lucrul fizic. Au ales sa dezvolte aceasta afacere in Romania „pentru ca eu sunt de aici si pentru ca ne-am gandit ca ar fi bine primita o astfel de idee, mai ales ca noi avem deja o traditie in acest gen de constructii”, spune Maria.

 

De profesie antropolog, Maria se ocupa mai ales de partea de comunicare a firmei. Pornind de la un vis despre o lume mai curata, si-au dat seama ca aceasta traditie de constructii din lemn si chirpici existenta deja in tara, ,,ne si ajuta, ne si impiedica, deoarece multi oameni o asociaza total cu ceea ce exista in trecut si nu se gandesc la elementele de nou aduse”, mai spune aceasta.

 

Pentru a promova noile traditii si trenduri ale arhitecturii eco, cei doi au participat la multe targuri si expozitii. Dupa aproximativ un an, concluzia lor este ca ,,in Romania, cererea este mica, dar in crestere”.

 

Oamenii sunt de multe ori tentati sa spuna ca cel mai prielnic loc pentru arhitectura eco este in zonele de campie sau deal, insa tehnica se preteaza si in zonele de munte. „In Alpii Elvetieni, de exemplu, exista o pensiune construita prin arhitectura eco, perfect functionala”, precizeaza Maria. In ceea ce priveste costurile, acestea oscileaza intre 250-450 de euro pe metrul patra ...

Citeste articolul integral

Autor: Andrada Lautaru

Sursa: Transilvania Reporter

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!