Verde, nu gri - plantele isi revendica locul in arhitectura

de Marcel Buciuman in Arhitectura

Schimbarile climatice si epuizarea resurselor naturale au crescut preocuparile societatii pentru construirea responsabila, sustenabila si cat mai eficienta energetic. In acest context, arhitectura contemporana s-a vazut in fata unor provocari si prefaceri majore.

 

 

Gradini spectaculoase pe acoperisurile zgarie norilor, pereti vegetali, metode naturale de ventilare a cladirilor sunt tot mai intalnite in peisajele citadine cotidiene. In anii ce vin, o mare de verdeata constand din arbori, flori si plante cataratoare vor acapara gradual fatadele sterile din beton, otel si sticla, creand o imagine cu totul noua peisajului urban.

 

Acest trend spre arhitectura verde este reliefat cum nu se poate mai bine de proiectul Bosco Verticale (padurea verticala), constand in acoperirea cu copaci a doi zgarie nori aflati in inima orasului Milano. Se estimeaza ca aceasta oaza de verdeata urbana echvaleaza cu 10.000 de metri patrati de padure.

 

Bosco Verticale, Milano
Bosco Veriticale, Milano, Italia
Foto: Camillo Sirianni
Arhitect: Boeri Studio

 

Apropiata finalizare a acestui prestigios proiect i-a determinat pe specialistii in constructii si arhitectura de la Emporis sa realizeze o retrospectiva a celor mai importante proiecte de arhitectura verde de pana acum.

 

Ideea integrarii plantelor in structura constructiilor nu este deloc noua. Astfel, in 1992 Ken Yeang, autointitulat "eco-arhitect", a marcat inceputurile Arhitecturii Verzi cu turnul Menara Mesiniaga din Subang Jaya, Malaezia.

 

Gratie fatadei sale unice ce garanteaza ventilatia naturala si zonelor verzi generoase de la fiecare nivel, turnul este considerat un pionier al ecologiei si primul zgarie-nori din lume bioclimatizat.

 

Menara Mesiniaga, Subang Jaya, Malaezia
Menara Mesiniaga, Subang Jaya, Malaezia
Foto: T.R. Hamzah & Yeang Sdn. Bhd.
Arhitect: T.R. Hamzah & Yeang Sdn. Bhd.

 

Oricum, probabil cei mai cunoscuti exponenti ai curentului "oraselor verzi" ai momentului sunt arhitectii singaporezi de la WOHA. Zgaraie norii proiectati de acestia, sunt cel mai bun exemplu de cladiri sustenabile din lume. Aceste "sate din cer", cum le place arhitectilor sa le numeasca, transmit un semnal cu atat mai clar cu cat vin dintr-un oras cu una dintre cele mai mari densitati de populatie: natura isi revendica orasul.

 

Newton Suites, Singapore
Newton Suites, Singapore
Foto: WOHA Architects
Arhitect: WOHA Architects

 

Si, intr-adevar, in viitorul apropiat, cel mai recent proiect finalizat al arhitectilor de la WOHA, hotelul si complexul de birouri Parkroyal, va disparea sub verdele plantelor sale.

 

PARKROYAL on Pickering
PARKROYAL on Pickering, Singapore
Foto: WOHA Architects
Arhitect: WOHA Architects

 

Marile companii multinationale vad si ele in principiile arhitecturii verzi o oportunitate de a oferi angajatilor un mediu de lucru sanatos, in armonie cu natura.

 

Astfel, dupa ce Apple, Facebook si Google si-au lansat deja planurile pentru noi sedii centrale construite sustenabil, in urma cu cateva saptamani le-a urmat Amazon cu un concept spectaculos pentru birourile companiei ce urmeaza a fi construite in Seattle: trei domuri imense din sticla ce vor adaposti inclusiv copaci de talie foarte inalta.

 

ACROS Fukuoka, Japonia
ACROS Fukuoka, Japonia
Foto: Emilio Ambasz
Arhitect: Emilio Ambasz; Nihon Sekkei, Inc.

 

Musee du Quai Branly, Paris
Musée du Quai Branly, Paris, Franta
Foto: Patrick Blanc
Arhitect: Ateliers Jean Nouvel, Patrick Blanc

 

Waldspirale, Darmstadt
Waldspirale, Darmstadt, Germania
Foto: Anne Battenfeld
Arhitect: Friedensreich Hundertwasser

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!