Baia, de la lavoarul alb cu picior din anii '70, la SPA-ul din zilele noastre

in Decoratiuni

In ultimii ani, baia a devenit tot mai mult una dintre cele mai dinamice si efervescente zone din casele romanilor, ajungand sa fie privita ca un spatiu de relaxare, care poate dicta chiar si o stare de spirit. Insa aceasta incapere nu a fost intotdeauna privilegiata, ea devenind tot mai importanta in viata oamenilor odata cu adoptarea tendintelor internationale de amenajare a locuintelor.
 
In acest sens, Camelia Olesen, Director Executiv al Kuma Romania - unul dintre principalii producatori locali de lavoare, blaturi si mobilier pentru bai si bucatarii sub brandurile Kuma si Nordline, explica cum s-a facut trecerea de la lavoarul alb, specific anilor ’70, la cel care transforma baia zilelor noastre intr-un adevarat SPA.

 

 

"Gustul romanilor pentru obiecte sanitare a inceput sa se dezvolte in urma cu mai bine de patru decenii. In acea perioada, acestia apelau pentru a-si amenaja baile la lavoare in forme rectangulare, din ceramica sau portelan, in culori calde de alb - unt, verde pal si maro. Tot in acea vreme a fost dezvoltata notiunea de compozit si au aparut noi materiale si tehnologii, cu ajutorul carora la inceputul anilor '80 au fost lansate, pe piata americana, ce-i drept, primele lavoare din marmura compusa alba si alba cu insertii gri", arata Camelia Olesen.

 

Casute pentru pasari in bradul de Craciun

 

La acel moment, Kuma Danemarca a inceput sa foloseasca tehnologia americana si a devenit, astfel, unul dintre primii producatori de lavoare compozite din Europa.

 

Desi preferinta europenilor si, implicit, a romanilor, pentru lavoarele ovale sau rotunde din ceramica sau portelan alb, alb cu insertii gri sau marmura compozita neagra a fost de neclintit o buna perioada de timp, evolutia si cerintele clientilor pentru amenajarea de bai - SPA au devenit tot mai pregnante.

 

Astfel, daca la inceputul anilor 2000 Kuma oferea pe piata scandinava, dar si pe plan local, nu mai mult de cinci tipuri de boluri rotunde si ovale, pe doar doua culori din marmura, in prezent, compania are in portofoliul sau peste 75 de forme de boluri, realizate din noua tipuri de materiale, in peste 50 de culori.

 

Casute pentru pasari in bradul de Craciun

 

"Romanii au trecut de la lavoarul simplu, de dimensiuni de pana la 60 cm pe piedestal sau fixat pe mobilier, la cel ceramic, la fel de mic, insa incastrat pe placi de granit. Kuma a contribuit la schimbarea trendurilor pe aceasta piata, a modificat mentalitatile acestora si le-a insuflat pasiunea pentru lucruri deosebite. Astfel, clientii nostri de pe plan local au inceput sa opteze in amenajarea bailor pentru lavoare personalizate, cu un design aparte, in culori atractive. Conceptul de incastrare a unui lavoar ceramic in blat de granit dispare treptat si lasa loc conceptului de suprafata continua intre bol si blat", a spus Directorul Executiv al Kuma Romania.

 

La ora actuala, baile romanilor sunt amenajate intr-un stil contemporan, care combina functionalitatea cu design-ul subtil, elegant sau minimalist. Liniile fine, simple, caracteristice bailor actuale, fac din baia comuna a deceniilor trecute doar o amintire. In prezent, atentia intr-o baie incepe sa cada pe lavoar, confectionat din materiale diferite fata de celelalte obiecte sanitare.

 

Cum a fost adaptat mobilierul pentru baie

 

"O lunga perioada de timp, mobilierul de baie a fost si el neglijat. In Romania anilor ’70, ’80 si chiar ’90, bugetele alocate amenajarii bailor si bucatariilor era minim, iar acest lucru era cauzat in mare parte de inexistenta unei piete de mobilier dedicat acestor incaperi. Mai mult decat atat, baile erau ultimele amenajate, cu bugete restranse, care erau cheltuite in principal pe gresie si faianta, iar lavoarele ceramice existente atunci nu ofereau posibilitatea combinarii cu mobilier, decat intr-o foarte mica masura", a declarat Camelia Olesen.

 

Din 2000 insa, s-a dat start-ul unei noi ere, astfel ca in momentul de fata nu se mai concepe o amenajare a baii fara mobilier – pornind de la masca pentru lavoar sau chiar cada si continuand cu dulapioarele suspendate si chiar cu cosurile de rufe incorporate in mobila.

 

In ceea ce priveste trendurile de viitor ale lavoarelor si mobilierului de baie, Kuma spune ca exista un curent in care se merge pe lavoare foarte putin adanci, cu scurgeri ascunse in fante, in unghiuri diferite, sau lavoare cu boluri asimetrice, monobloc. In acest sens, sistemul de scurgere KUMA 7 este un sistem inovator, care inregistreaza un succes deosebit in tarile scandinave.

 

De cealalta parte, mobilierul are fie forme rectangulare, linii caracteristice ambientarilor moderne, minimaliste, fie forme curbe, specifice amenajarilor clasice, romantice.

 

Despre Kuma Romania

 

Kuma Romania este o companie romano-daneza lansata pe piata locala in 1998, fiind specializata pe producerea de lavoare de bai pentru proiecte rezidentiale, comerciale, de birouri si de utilitate publica, blaturi de bucatarii in suprafata continua cu chiuveta, glafuri de ferestre si balcoane, mese de bar/restaurant, receptii pentru hoteluri, concepte SPA si mobilier modular marca Nordline pentru bai si bucatarii.

 

Kuma a inaugurat prima linie de productie la Campina in 1998, pentru ca in 2006 compania sa se mute in Banesti odata cu finalizarea primei investitii de tip greenfield in valoare de 2 milioane de euro.

 

La intrarea pe piata locala, cifra de afaceri a Kuma Romania era de 50.000 de dolari, ajungand in 2011 la 2,8 milioane de euro.

 

Printre principalele proiecte in cadrul carora Kuma s-a implicat, se numara lanturi hoteliere de 4 si 5 stele (Continental, Ibis, Ramada, Golden Tulip), mall-uri (Baneasa Shopping Center, Sun Plaza), complexe rezidentiale si de birouri (Willbrook, Glass House, Uppground Town), stadioane (CFR Cluj, Arena Nationala), terminalul nou din cadrul Aeroportului Otopeni etc.

Sursa: Kuma

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bar

SCAUN KALENDA PANTON ROSU PC

Pret: 395,68 LEI 339,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!