Cum se obtine certificatul de urbanism in 2012

in Legislatie

Material oferit de Casa de avocatura Coltuc, prin parteneriatul cu CaseSiGradini.ro.
 
Certificatul de Urbanism este un act public emis de autoritatile administrative publice locale, prin care se fac cunoscute solicitantului elementele care caracterizeaza regimul juridic, economic si tehnic al unui imobil, stabilite prin evidentele existente si documentatiile de urbanism si amenajarea teritoriului - spre exemplu: caracteristicile zonei in care se gaseste amplasamentul, cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite (inaltimea maxima a cladirii, procentul de teren ce poate fi ocupat de cladire, retragerile fata de limita proprietatii etc.), precum si lista avizelor si acordurilor necesare in vederea autorizarii executarii lucrarilor de constructie.

 

 

Termenul de emitere a certificatului de urbanism este de 30 de zile de la data inregistrarii cererii, mentionandu-se in mod obligatoriu scopul emiterii acestuia.

 

Termenul de valabilitate se stabileste de catre autoritatea emitenta intre 6-24 de luni de la data emiterii. Prelungirea valabilitatii C.U. se poate face la cererea titularului formulata cu cel putin 15 zile inaintea expirarii pentru o perioada de cel mult 12 luni si doar o singura data.

 

Solicitantul poate fi orice persoana fizica sau juridica interesata sa cunoasca informatii cu privire la imobil-teren sau constructii.

 

Pentru emiterea certificatului de urbanism nu este necesar ca solicitantul sa detina un titlul asupra imobilului, actul fiind cu caracter de informare. Acesta se va adresa autoritatilor cu o cerere prin care solicita emiterea C.U. cu precizarea scopului solicitarii.

 

Scopul emiterii C.U. - pentru autorizarea executiei lucrarilor de constructii si a instalatiilor aferente precum si pentru autorizarea desfiintarii constructiilor.

 

Certificatul de urbansim se emite si in vederea concesionarii de terenuri, a adjudecarii prin licitatie a proiectarii lucrarilor publice in faza de studiu de fezabilitate, precum si pentru cereri in justitie si operatiuni notariale privind circulatia imobiliara.

 

Lista certificatelor de urbanism este publica si se afiseaza lunar la sediul autoritatii emitente.

 

Documentatiile de urbanism si de amenajare a teritoriului, precum si celelalte reglementari urbanistice care au stat la baza emiterii certificatului de urbanism vor putea fi consultate la cererea solicitantilor certificatelor de urbanism.

 

Certificatul de urbanism nu confera dreptul de a executa lucrari de constructii.

 

Art. 31 din Legea nr. 350/2001 defineste sintagmele utilizate de lege respectiv regim juridic, regim economic si regim tehnic.
Regimul juridic este dreptul de proprietate asupra imobilului si servitutile de utilitate publica care greveaza asupra acestuia.
Regimul economic se refera la folosinta actuala, destinatii admise sau neadmise, stabilite in baza prevederilor urbanistice aplicabile in zona, reglementari fiscale specifice localitatii sau zonei, pe cand regimul tehnic este procentul de ocupare al terenului, coeficientul de utilizare a terenului, dimensiunile minime si maxime ale parcelelor, echiparea cu utilitati, edificabil admis pe parcela, circulatii si accese pietonale si auto, parcaje necesare, alinierea terenului si a constructiilor fata de strazile adiacente terenului, inaltimea minima si maxima admisa.
Servitutea de monument istoric este un element al regimului juridic al bunului care trebuie evidentiat in mod obligatoriu pe certificatul de urbanism, pentru a nu eluda dispozitiile legale cu privire la exercitarea dreptului de preemtiune al statului la cumparare.

 

Legea nr. 50/1991 reglementeaza regimul autorizatiei de construire care are ca obiect asigurarea respectarii masurilor referitoare la amplasarea constructiilor si se emite in temeiul si cu respectarea prevederilor documentatiei de urbanism si certificatului de urbanism specific.

Autor: av. Coltuc Marius Vicentiu, Fondator Casa de avocatura Coltuc

Sursa: Casa de avocatura Coltuc

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Bucatarie

MOBILA BUCATARIE CULOARE ROSIE

Pret: 2300,00 LEI 2057,00 LEI

De la EMAG

Casa si gradina - oferte

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!