Extrasul de Carte Funciara

in Legislatie

Material oferit de Casa de avocatura Coltuc, prin parteneriatul cu CaseSiGradini.ro.
 
Un contract de vanzare cumparare se incheie la un notariat public care are datoria sa verifice, printre alte documente si extrasul de carte funciara emis de A.N.C.P.I. din care reiese cine sunt proprietarii si daca exista sarcini (ipoteca, sulta, etc) la un moment dat.

 

 

Sistemul actual de management al cartilor funciare - pe baza caruia se deruleaza circulatia documentelor si a informatiilor oficiale intre proprietari, administratori, cumparatori, notari, judecatori, executori, persoane fizice autorizate, oficiile de cadastru si birourile de carte funciara teritoriale - confera un plus de siguranta tranzactiilor imobiliare in conformitate cu legislatia euopeana,asigurand inclusiv ca nu se poate vinde un imobil simultan catre mai multi cumparatori.

 

Cea mai sigura metoda de verificare a faptului ca imobilul destinat achizitiei nu se va vinde inca o data sau ca nu este deja ipotecat sau ca sunt instituite asupra acestuia altfel de sarcini, este cererea de eliberare a unui Extras de Carte Funciara din partea Judecatoriei Sectorului sau biroului de carte funciara caruia ii este arondat imobilul respectiv.

 

La data semnarii contractului de vanzare-cumparare, proprietarul trebuie sa prezinte un extras de carte funciara in forma autentica in care se evidentiaza situatia la zi a imobilului respectiv (sarcini, ipoteci, etc.)

 

Incepand cu 1 octombrie 2011, cand a intrat in vigoare noul Cod Civil, un extras de Carte Funciara de autentificare este valabil 10 zile lucratoare (in loc de 5 zile cum era pana la aceasta data) fiind urmat de o perioada de inca 5 zile lucratoare in care Cartea Funciara, niciun notar neputand sa ceara un alt extras de autentificare.

 

Aceasta noua prevedere este justificata de necesitatea ca o parte interesata sa-si poata exercita dreptul de a face notari in Cartea Funciara, stiut fiind faptul ca o cerere de extras de autentificare blocheaza Cartea Funciara pentru 10 zile.

 

Acest lucru inseamna ca daca, din diverse motive nu este folosit primul extras, urmatorul se poate obtine dupa mai bine de o saptamana, cele 5 zile de pauza plus inca 2 zile pentru obtinerea urmatorului. Partile care programeaza semnarea unui contract de vanzare- cumparare trebuie sa coordoneze foarte bine termenele de obtinere si valabilitate ale documentelor necesare notarului.

 

Foarte important, in perioadele in care Cartea Funciara este blocata se pot obtine extrase de informare. Cartea Funciara este blocata numai pentru inscrieri si notari, nu si pentru informare. Extrasul de informare poate fi solicitat de orice persoana fizica sau juridica interesata sa afle care este situatia din Cartea Funciara a imobilului pentru care cere relatii. Cererea se poate depune direct la OCPI sau printr-un birou notarial. Extrasul de informare nu poate fi utilizat pentru vanzare, ci numai pentru informare. A nu se confunda aceste extrase.

 

Extrasul de Carte Funciara certifica toate date de identificare si situatia juridica actuala a imobilului, precum:
- Descrierea imobilului
- Numele si prenumele proprietarilor
- Actele in baza carora acestia au dobandit proprietatea
- Sarcinile bunului: ipoteci, comandamente, interdictii de instrainare, privilegii etc.

Autor: av. Coltuc Marius Vicentiu, Fondator Casa de avocatura Coltuc

Sursa: Casa de avocatura Coltuc

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Decoratiuni casa

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!