Pardoseala din lemn: caldura, eleganta si durabilitate - Galerie foto

de Marcel Buciuman in Ghid Practic Casa

Nimic nu poate egala senzatia de caldura, naturalete, longetivitate si intimitate pe care ti-o da o pardoseala din lemn intr-o incapere.

Atunci cand ne referim la o pardoseala din lemn putem avea doua variante: cea din lemn masiv si cea din lemn stratificat.

Pardoseala lemn masiv in living

Arhitect: Olga Freyman

Pardoseala din lemn masiv

Pardoseala lemn masiv

Dupa cum ii spune si numele, pardoseala din lemn masiv este formata din bucati masive de lemn, obtinute prin taierea cherestelei la diferite dimensiuni. In general, grosimea variaza intre 15 si 25 mm, iar latimea intre 30 si 100 mm.

 

 

Parchet masiv stejar clasa A

Parchet masiv stejar clasa A

Click pentru pret si detalii!

De retinut:

  • Umezeala si modificarile extreme de temperatura fac lemnul masiv sa se contracte si sa se dilate, ducand la aparitia unor distante intre placi. De aceea, nu este indicat sa se foloseasca la subsoluri, bai sau alte incaperi cu umiditate ridicata!
  • Pardoseala din lemn masiv poate fi slefuita si lacuita atunci cand este necesar (de regula se face o data la 10-15 ani).
  • Pentru grosimi mai mici de 20mm montajul se poate face direct pe beton, nemaifiind necesare rigle de fixare.
  • Lemnul impregnat cu uretan poate fi reimpregnat la nevoie, fiind mult mai economic si comod decat operatiunile de slefuire si lacuire.

Pardoseala din lemn stratificat

Pardoseala din lemn stratificat

Pardoseala din lemn stratificat este tot lemn natural, dar in loc sa fie o singura bucata consta din asamblarea si lipirea a 3 pana la 10 straturi de lemn, de obicei de esente diferite, straturile invecinate avand sensurile de orientare a fibrei perpendiculare intre ele. Stratul superior, numit si strat de uzura sau de finisaj, este de regula dintr-o esenta nobila. Grosimea acestuia poate varia de la 2 la 5 mm, in timp ce grosimea totala este intre 10 si 25 mm.

Datorita suprapunerii incrucisate a straturilor, lemnul stratificat este un material de constructie cu o rezistenta si o stabilitate mai mare decat a lemnului masiv, fiind mai putin sensibil la contractiile si dilatarile cauzate de modificarile de temperatura si umiditate.

Parchet triplustratificat Eurowood stejar natural

Parchet triplustratificat Eurowood stejar

Click pentru pret si detalii!

De retinut:

  • Parchetul din lemn stratificat poate fi montat direct pe beton chiar la subsoluri sau pivnite.
  • Lemnul stratificat cu stratul de finisaj mai subtire de 3 mm nu poate fi raschetat.

Prefinisarea vs. Finisarea dupa montare

Lemnul prefinisat din fabrica permite o montare mult mai comoda. Se elimina praful din procesul de slefuire, mirosul de bait si lac, cat si timpul de asteptare pentru uscarea finisajului. Gama de nuante este suficient de diversificata pentru a putea alege aspectul dorit, fara a mai fi necesare baituri sau lacuri pentru aceasta.

In plus, garantia produsului este intre 15 si 25 de ani, fata de 3-5 ani cat este in cazul lemnului finisat dupa montare, aceasta datorita faptului ca in fabrica procesul tehnologic de finisare este mai complex rezultand finisaje mai rezistente si durabile. Astfel, in fabrica lemnul este impregnat cu un strat de poliuretan sau oxid de aluminiu.

Montajul trebuie insa facut cu multa grija si meticulozitate pentru ca, eliminand procesul de finisare, eventualele stricaciuni aduse placilor de lemn nu mai pot fi remediate.

In favoarea finisarii dupa montare pledeaza faptul ca, in urma raschetarii finale, pot fi indepartate orice imperfectiuni. Totodata se poate obtine o gama mai larga de nuante cu ajutorul baiturilor si vopselelor folosite. Oricum, praful, mirosul si timpul de asteptare pentru uscarea finisajului sunt factori de retinut inainte de a te decide pentru aceasta varianta.

In plus, si pretul de montare va creste semnificativ, datorita operatiunilor suplimentare: raschetat, slefuit, baituit, lacuit.

De retinut:

  • Parchetul finisat in fabrica are o durata de viata mai lunga decat cel finisat dupa montare.

Detalii la o pardoseala de lemn

La fel cum un stejar stravechi da distinctie exteriorului unei case, pardoseala de lemn inspira oricarui interior un aer cald si distins. Prin frumusetea sa naturala, lemnul este o invitatie pentru a-l privi si atinge.

Marea varietate de esente poate completa orice stil decorativ.

Esente lemnoase

Specia de copac din care provine lemnul este determinanta pentru aspectul acestuia. Astfel, traditionalul stejar are variatii pronuntate ale fibrei, pe cand artarul este mult mai uniform si limpede. Exista astazi si o mare varietate de specii exotice, ca cires brazilian sau bambus, fiecare cu caracteristicile sale distinctive.

Specii traditionale de lemn Specii exotice de lemn
Duritatea lemnului in functie de specie

De retinut:

  • Fiecarei esente lemnoase ii este specifica o anumita duritate, care ii afecteaza durabilitatea.
    Imaginea alaturata prezinta o scara a duritatii pentru cateva specii uzuale. Dupa cum se observa, pentru o pardoseala cu trafic intens, este recomadat a se opta pentru stejar, artar, frasin sau cires barzilian.
  • Multe specii de lemn isi schimba in timp culoarea, dupa expunerea la razele solare. Gradul de decolorare variaza in functie de specie, in cazul ciresului, de exemplu, acest proces este rapid si dramatic.

Latimea

In functie de dimensiunea elementelor, pot exista trei categorii: lamele, scandura si blocuri de parchet. Daca latimea este mai mica de 70mm avem o pardoseala din lamele, de la 70 mm in sus avem pardoseala de scanduri (dusumea). A treia optiune se obtine prin imbinarea si montarea pe un suport din lemn a mai multor elemente, chiar din esente diferite. Astfel, se formeaza placi patrate sau dreptunghiulare cu modele pentru toate gusturile. Blocurile de parchet sunt adesea folosite pentru a delimita anumite zone sau pentru a obtine medalioane decorative.

Medalion parchet

Foto: Berti

De retinut:

  • Dimensiunile unei placi influenteaza dramatic aspectului pardoselei. In camere largi este indicat sa alegem dimensiuni mari ale placii, pe cand pentru o incapere mica efectul poate fi sufocant.
  • Pentru a crea iluzia vizuala a unui spatiu mai larg, folositi intotdeauna placi inguste!
  • Efecte vizuale deosebit de placute si originale pot fi obtinute combinand doua sau mai multe dimensiuni, sau chiar esente de lemn diferite.

Muchiile

Aspectul final al pardoselei este influnetat si de modul in care sunt taiate muchiile unei placi.

Muchii drepte Muchii tesite
Parchet cu muchii drepte

In cazul muchiilor in unghi drept se obtine o suprafata neteda si continua. Acest tip de muchie este specific pardoselilor de lemn finisate dupa montaj.

Parchet cu muchii tesite

Daca se doreste un efect deosebit, se poate opta pentru placi cu muchii tesite, evidentiind astfel fiecare placa in parte.

Culoarea

Un spectru larg de culori se poate obtine prin:

  • Culoarea naturala a esentei de lemn
  • Baituri si vopsele aplicate

De retinut:

  • Sub actiunea razelor solare, culoarea lemnului poate varia in timp, decolorandu-se. Acest fenomen e mai evident la unele specii exotice cum ar fi tauri sau jatoba, dar nu e scutit nici, mai cunoscutul la noi, lemn de cires.
  • Iluminatul incaperii influenteaza si el culoarea pe care o vei vedea, ca urmare este indicat sa testati mostre de parchet in incapere inainte de a lua decizia finala.
  • Nu conteaza ce culoare are parchetul tau la un moment dat, vopseaua potrivita ii poate da oricand o infatisare cu totul noua!

Lacul

Stratul de lac aplicat pe o pardoseala de lemn nu influenteza durabilitatea si performantele acestuia, prin urmare grosimea acestuia tine doar de preferintele personale ale fiecaruia.

Lac parchet lucios

Finisaj lucios - Arhitect: Willis Greenhalgh Architects

Lac parchet mat

Finisaj mat

Lac parchet Eco Apa Protect incolor lucios

Lac parchet lucios

Click pentru pret si detalii!

De retinut:

  • Pe un strat subtire de lac micile zgaraieturi aparute in timp sunt mai putin vizibile. In schimb, un strat mai gros accentueaza aceste zgaraieturi!

Stiluri & Texturi

Indiferent ca iti place rusticul, traditionalul sau modernul, producatorii de pardoseli de lemn vin cu o bogata gama de oferte pentru a acoperi toate stilurile si preferintele.

Sfatul decoratorului

Tineti cont ca:

  • Fiecarei specii de arbore ii e specifica o anumita fibra, cu un impact major asupra aspectului pardoselei. Importanta este si culoarea si luciul materialilui de finisaj si protectie (bait, lac etc.).
  • Culorile de lemn deschise fac o incapere sa para mai larga si mai luminoasa, in timp ce culorile inchise creaza o atmosfera mai distinsa si eleganta.
  • Placile de lemn inguste dau un efect vizual de largime unui spatiu mic, daca sunt instalate de-a lungul laturii mai inguste a incaperii, ori pe diagonala acesteia.
  • Placile late, tip scandura, sunt potrivite pentru incaperile de dimensiuni medii spre largi.
  • Caracteristici precum muchii tesite, culori deschise, fibre accentuate, placi de grosimi variabile sau un strat subtire de lac pot face o incapere sa para mai putin formala, fara a-i diminua insa cu nimic frumusetea si rafinamentul. O pardoseala cu aspect rustic va crea intotdeauna o atmosfera intima si familiara.
  • Folosind aceiasi esenta si culoare de pardoseala in toate incaperile, casa ta va parea mai mare datorita efectului de csontinuitate vizuala.
  • Folosirea covoarelor poate accentua farmecul pardoselei tale, ajutand la definirea si focalizarea anumitor zone.
  • Combinand diferite esente de lemn, sau diferite nuante ale unei specii, sau diferite latimi ale placilor, poti crea un decor unic fiecarei incaperi a casei tale!

Unde poate fi folosita o pardoseala din lemn?

Cu valentele sale multiple, lemnul se incadreaza pefect in aproape orice incapere a casei tale, cu cateva exceptii notabile:

  • Fie ca e vorba de lemn masiv sau lemn stratificat, nu este indicat a fi folosit in baie, datorita regimului de umiditate ridicata de aici. Apa absorbita de lemn va provoca umflarea si curbarea pardoselei, sau, in timp, chiar putrezirea acesteia.
  • In baile ce nu contin cada sau dus se poate opta totusi si pentru o pardoseala din lemn, de preferat lemn stratificat tratat special pentru incaperi cu umezeala ridicata.
  • La subsoluri sau pivnite, lemnul stratificat este unica varianta de lemn ce se recomanda a fi folosita.
Lemn stratificat Lemn masiv

Intretinere si garantie pardoseala lemn

Durata de viata

Atat in varianta masiva cat si in cea stratificata, lemnul se situeaza printre cele mai durabile materiale pentru pardoseala. Cu o intretinere corecta cu siguranta nu vei fi nevoit sa-l inlocuiesti vreodata! Intrucat unele specii de lemn sunt mai rezistente decat altele, e important sa alegi esenta potrivita la locul potrivit!

Perioada de garantie

Pardoseala finisata in fabrica este in general garantata pe viata pentru integritatea structurala, iar pentru finisaj intre 15 si 25 de ani, cu mult peste garantia finisajului manual, care este intre 3 si 5 ani.

Intretinere

Lustruirea cu ceara, pana nu demult un chin pentru posesorii unei pardoseli de lemn, nu mai este necesara odata cu finisarea cu poliuretan din fabrica. Tot ce trebuie facut este sa maturati si sa stergeti pardoseala periodic cu solutii profesionale de curatat recomandate de producator.

Totusi, atunci cand zgaraieturile aparute impun acest lucru, atat lemnul masiv cat si a cel stratificat cu stratul superior mai mare de 2,5 mm poate fi raschetat si refinisat, rezultand o suprafata ca si noua. In plus, raschetarea este o ocazie excelenta de a redecora, aceasta implicand de exemplu o alta culoare de pardoseala!

In mod obisnuit operatia de slefuire si refinisare are loc o data la 15-25 ani.

Lemnul stratificat cu stratul superior mai mic de 2,5 mm nu mai poate fi raschetat ci doar reimpregnat cu un strat proaspat de poliuretan atunci cand e necesar. In acest caz culoarea pardoselii nu mai poate fi schimbata.

De retinut:

  • Nu folositi pentru curatare produse destinate altor tipuri de pardoseala, cum ar fi placile ceramice sau vinilinul. Solutiile acrilice de lustruit fac lemnul sa devina alunecos si sa isi piarda rapid luciul.
  • Folositi stergatoare de picioare atat in fata cat si dupa usa de la intrare, pentru a evita ca pamantul, pietricelele sau alte mizerii sa junga pe pardoseala si sa-i produca zgaraieturi.
  • Nu spalati cu apa pardoseala de lemn. Apa poate distruge luciul, lasand pete pe pardoseala, iar daca apa se infiltreaza repetat intre si sub placi, poate fi afectata chiar structura acestora.
  • Stergeti imediat surplusul de apa cu o carpa bine stoarsa.
  • Indepartati petele cat sunt inca proaspete. Folositi pentru fiecare pata o solutie potrivita:
    • Solutii de curatire sintetice pentru: fructe, lapte, ceai, bere, vin, sosuri;
    • Benzina pentru: ciocolata, grasime, crema ghete, urme tocuri;
    • Spirt pentru: cerneala, pix, banda masina scris, ruj;
    • Apa calda pentru: sange.
  • Lipiti bucati de pasla sau alte materiale speciale sub picioarele pieselor de mobilier pentru a preveni zgaraierea pardoselei. La piesele de mobilier mobile verificati ca rolele sa fie din cauciuc.
  • Evitati sa folositi pantofi de sport cu cuie sau pantofi cu toc ascutit pe o pardoseala din lemn.
  • Cand mutati mobila, nu o tarati pe pardoseala ci ridicati-o complet pentru a nu produce vatamari pardoselei.
  • In bucatarie, amplasati un covor in fata chiuvetei, pentru a proteja pardoseala.
  • Pe durata sezonului rece folositi un umidificator pentru a evita uscarea aerului in incapere.

Ce costuri implica o pardoseala din lemn?

Lemnul masiv

  • Pretul materialului: 10 - 30 EUR/mp
  • Pretul montajului: 6 - 10 EUR/mp

Calitatea lemnului joaca rolul principal in stabilirea pretului. Astfel, la cele mai mici preturi gasim lemn cu multe noduri, crapaturi, variatii ale culorii si alte imperfectiuni naturale, precum si lemnul de esenta moale (pin, brad). La polul opus al preturilor se situeaza bucatile de lemn de latime si grosime mare, fara imperfectiuni naturale, din esente tari, in special esentele exotice. In plus, gradul de finisare, adauga si el valoare la costul materialului.

Costul de montare variaza in functie de pregatirile necesare pentru suprafata suport, de tipul montajului, dimensiunile placilor si finisarile necesare.

Lemnul stratificat

  • Pretul materialului: 20 - 30 EUR/mp
  • Pretul montajului: 3-5 EUR/mp

In cazul parchetului stratificat, determinante in stabilirea pretului sunt numarul de straturi ce intra in alcatuirea unei placi, grosimea si esenta stratului superior.

Pretul va fi mai mare si in cazul placilor prefinisate si cu imbinare inteligenta (click).

Cum se monteaza?

Modalitatea de montare a unei pardosele de lemn este determinata de tipul pardoselei, dimensiunile placilor si suprafata pe care se monteaza.

Exista doua modalitati de montare:

  • Montare rigida - caz in care placile de lemn sunt fixate pe suprafata suport prin lipire, si uneori si prin cuie. Suprafata suport este si ea rigida, din sapa cimentata, mozaic sau structura din lemn. Prin fixarea rigida se elimina riscul aparitiilor zgomotelor cand se paseste pe pardoseala, ca urmare a contactului dintre aceasta si stratul suport. Acest tip de montaj este specific pardoselilor din lemn masiv.
  • Montare elastica - situatie in care pardoseala de lemn se aseaza pe un strat elastic, cel mai adesea din PVC prevazut cu bule de aer. Placile de lemn se imbina doar intre ele cu adeziv, fara a se mai lipi si de suprafata suport. Adezivul se introduce in partea nut a imbinarii "nut - feder" (canelura si pana). In cazul placilor cu imbinare de tip "click" nu se mai foloseste adezivul. Montajul elastic este folosit in special la placile din lemn stratificat.

Asadari, daca ti-ai propus sa-ti montezi singur pardoseala, este indicat sa optezi pentru placi prefinisate, tip dusumea, din lemn stratificat cu imbinare de tip "click".

De retinut:

  • Suprafata suport poate fi cimentata sau din structura lemnoasa, insa este obligatoriu ca aceasta sa fie perfect neteda, curata, uscata si stabila.
  • O suprafata suport umeda are ca si consecinte curbarea lemnului si aparitia spatiilor dintre placi. Este obligatoriu sa respectati recomandarile producatorului pardoselei privind gradul de umezeala admis pentru suprafata suport.
  • Prevedeti rosturi de dilatare intre pardoseala si perete, rosturi care vor fi mascate de plinta. Uzual, pentru fiecare metru de pardoseala se considera un rost de 1,5 mm.
  • Sistemele de imbinare a placilor de tip "click" permit la nevoie o demontare usoara a pardoselei

Pro & Contra

Pro

  • Lemnul este printre cele mai durabile materiale pentru pardoseala.
  • Cu trecerea anilor lemnul capata o patina care il sporeste eleganta si frumusetea.
  • Chiar daca investitia intr-o pardoseala de lemn este mai costisitoare decat in alte tipuri de pardosele, ea este rentabila, marind valoarea casei tale.
  • Pardoselele din lemn pot fi refinisate cand e necesar, recapatandu-si infatisarea initiala.
  • Face parte din categoria pardoselelor calde, creand o senzatie confortabila la atingere. Lemnul este iarna cald, iar vara rece.
  • Este silentios.
  • Este usor de intretinut.

Contra

  • Lemnul masiv nu se instaleaza la subsoluri si pivnite, exceptie facand lemnul stratificat.
  • Nu se foloseste in baile cu cada sau dus.
  • In cazul in care inlocuieste o pardoseala existenta, inaltimea sa e posibil sa fie mai mare decat a pardoselii inlocuite, caz in care sunt necesare baghete de trecere catre incaperile invecinate.

Sursa: CaseSiGradini.ro

Afla noutati! Aboneaza-te la Newsletter
Copertine, parasolare

Gresie Italia, ceramica, cofraje

Lemn compozit

Articole recomandate

Produse de la parteneri

Va invitam sa dati 'Like' paginii noastre de Facebook
pentru a afla zilnic noutati interesante. Va multumim!