Cum se monteaza parchetul masiv

Finisarea si decorarea peretilor si pardoselilor - zugraveli, tapet, lambriu, gresie, faianta, parchet, etc.

Cum se monteaza parchetul masiv

Mesajde hera » Mar Iun 26, 2012 7:58 pm

Parchetul din lemn masiv este un produs unic al naturii, caracterizat prin variatii distincte in esenta si culoare. Aceste variatii distincte in esenta si culoare nu sunt defecte, ci constituie o parte din frumusetea si unicatul parchetului din lemn masiv.
• Montatorul isi asuma toata responsabilitatea pentru inspectia finala a calitatii produsului. Aceasta inspectie a parchetului trebuie facuta inainte de montaj. Se examineaza cu atentie parchetul, cu atentie deosebita asupra culorii, finisajului si calitatii inainte de a-l instala.
• Inainte de a incepe montajul oricarui parchet din lemn masiv, montatorul trebuie sa determine daca mediul unde va avea loc lucrarea si conditiile si tipul de podea pe care va fi montat sunt acceptabile, asigurandu-se ca acestea sunt in conformitate cu cerintele stipulate in aceste instructiuni
• Folosirea petelor, umpluturilor si a chitului pentru corectarea defectelor in timpul instalarii trebuie acceptat ca o procedura uzuala.
• La cerere, un procent de 5-10% trebuie adaugat la cantitatea in metri patrati necesara, ca marja de eroare, in functie de modul de instalare, pentru a completa instalarea (instalarea in diagonala poate lua mai mult).

II. INSPECTIA LOCATIEI DE MONTAJ SI ACLIMATIZAREA PARCHETULUI:

• Intr-o constructie noua, parchetul din lemn masiv este unul din lucrurile instalate la urma. Orice lucrare care implica apa sau umezeala (instalatii sanitare, tavane acustice, lucrari la pereti) trebuie sa fie incheiate inainte de a instala parchetul. Sistemele de incalzire si de aerisire trebuie sa fie operative in intregime, mentinand o temperatura constanta in camera de 15.5-16şC si o umiditate relativa de 30-50%.
• Parchetul nu va fi livrat pana cand cladirea nu este terminata si orice lucrari in ciment, tencuiala, var si alte materiale sunt complet uscate. Betonul si tencuiala trebuie sa fie uscate si vechi de cel putin 60-90 de zile. Se verifica subsolurile si spatiul de sub podea pentru a va asigura ca sunt uscate si bine ventilate pentru a evita stricaciunile provocate de umezeala.
• Parchetul trebuie sa ajunga la locul instalarii cu cel putin 10 zile inainte de instalare. Nu se deschide pana nu e gata de instalare.
• Se manevreaza cu grija. Nu se aseaza in picioare, se depoziteaza parchetul intr-un loc uscat, asigurand un spatiu minim de patru inci sub si in jurul cutiilor.
• Nu se depoziteaza direct pe beton sau langa pereti exteriori. Cutiile ar trebui asezate in zona de instalare.
• Zona de instalare trebuie sa aiba o temperatura constanta de 15.5-19şC si o umiditate relativa de 40-60% timp de minim 5 zile inainte de instalarea oricarui tip de parchet.

III. PREGATIREA PODELEI:

Podelele trebuie sa fie:

•CURATE - razuite sau smirgheluite, maturate, fara ceara, grasime, vopsea, ulei si alte molozuri;

•NETEDE/INTINSE - Smirgheluiti zonele mai ridicate si incheieturile si umpleti zonele mai joase- planeitatea sapei nu trebuie sa depaseasca abaterea de 2mm/1.5metri liniari;

•SOLIDE - sapa autonivelanta trebuie sa aiba o compresivitate de 35NEWTONO/mm patrat, se recomanda utilizarea sapei autonivelante H600;

•USCATE - sapa trebuie sa aiba o umiditate sub 2%. Pentru o sapa cu umiditate intre 2% si 5% se aplica rasina epoxidica R410.

Retineti: Toate testarile pentru umezeala trebuie facute inainte de aclimatizarea lemnului si de pregatirea locului.

IV. PREGATIREA LOCULUI DE MONTAJ:

•Se aclimatizeazaprodusul timp de 10 zile inainte de instalare;

•Se verifica daca podeaua este neteda si solida.

•Se taie din lungimea usilor;

•Se elimina materialele de constructie existente.

Pasul 1: STABILITI UN PUNCT DE PORNIRE:

• Inainte de inceperea instalarii propriu-zise, pentru a da aspectul corespunzator podelei parchetate, distribuiti placi scurte si lungi peste zona unde urmeaza a fi instalat parchetul, in cazul unei lungimi aleatorii. Lucrati din mai multe cutii o data, pentru a asigura un amestec corespunzator de culoare si nuanta.
• Aliniati primul rand de placi pentru a va asigura ca aveti o linie dreapta dintr-un capat la altul al camerei. Desenati o linie cu creta la distanta dorita de perete, pentru a va ajuta atunci cand aliniati placile. Uniti bine placile intre ele pentru a obtine cel mai placut aspect dupa terminarea parchetarii.

Pasul 2: MONTAJUL PARCHETULUI:

Metoda de fixare prin lipire
Este foarte important ca instalatorul sa lucreze pe o suprafata plana, curata si uscata. Cand suprafata este pregatita pentru lipire, se lipeste parchetul masiv peste dalele de beton, folosind un adeziv bicomponent de calitate recomandat de specialistii in domeniu.
Pasul 3: FINISAJUL
Dupa stabilizarea definitiva a parchetului se trece la efectuarea diferitelor operatii succesive cu echipamente profesionale. Timpii de stabilizare variaza in functie de conditiile ambientale, de metodele de montaj si de adezivul folosit.
Pasul 4: SLEFUIREA
Se recomanda slefuirea cu ajutorul masinilor de slefuit cu banda abraziva; operatiunea se face in trei faze successive, care folosesc abraziv cu granulatie din ce in ce mai fina. Aceste operatiuni sunt urmate de aplicarea chitului de rosturi.
Pasul 5: LACUIREA
Se recomanda aplicarea a 2-3 straturi de lac, iar pentru fiecare strat, inainte de urmatoarea aplicare, se asteapta ca lacul sa se usuce si sa se intareasca.

V. INTRETINEREA PARCHETULUI MASIV:

1. Cunoscand tipul de finisaj al pardoselii din lemn se urmaresc procedurile corecte de intretinere pentru fiecare tip de finisaj.
2. Nu se aplica niciodata ceara pe o pardoseala "urethane". Majoritatea pardoselilor instalate in ziua de azi au finisaje "urethane".
3. Nu se folosesc produsele destinate vinilinului sau produse pentru ceramice pe pardoselile din lemn. Ceara de lustruit acrilica dauneaza lemnului facandu-l alunecos si dandu-i repede un aspect tern.
4. Daca exista dubii in privinta finisajului parchetului, se consulta instalatorul sau cu furnizorul de lac.
5. Se plaseaza bariere de praf sau covorase la intrarile interioare si exterioare pentru a opri pietricelele, mizeria si nisipul.
6. Se matura sau aspira regulat pardoselile din lemn.
7. Niciodata nu spalati cu un mop ud pardoselile din lemn. Apa baltita poate da un aspect tern stratului de finisaj, poate deteriora lemnul si lasa in urma reziduri decolorante.
8. Se sterg urmele de mancare sau alte picaturi imediat cu un prosop uscat sau usor umezit (stergeti uscat).
9. Pentru o pardoseala ceruita, se lustruieste pentru a readuce stralucirea. S-ar putea sa doriti sa investiti intr-o masina monodisc.
10. Nu se aplica ceara in exces pe pardoseala ceruita. Daca pardoseala are un aspect tern mai bine incercati sa o lustruiti. Sub mobila sau in zonele mai putin utilizate nu trebuie aplicata ceara de fiecare data cand se aplica pe zonele foarte utilizate pentru a nu obtine un strat prea ingrosat.
11. Se puneti plastic sau protectori sub picioarele mobilelor pentru a preveni zgarierea si urmele lasate la tarsaire.
12. Atentie: pantofii sport si cei cu tocuri inalte pot ciobi orice suprafata a pardoselii.
13. Cand se muta mobila grea se protejeaza pardoseala introducand o carpa sub picioarele mobilei.
14. In cazul pardoselilor din lemn din bucatarie se pune un covor in fata chiuvetei pentru a strange apa.
hera
 
Mesaje: 108
Membru din: Mie Ian 25, 2012 9:45 pm

Re: Cum se monteaza parchetul masiv

Mesajde Michael » Mie Noi 26, 2014 7:32 am

Buna ziua.Sunt un utilizator nou. Peste cateva saptamani voi monta parchet masiv in casa.
Am citit cu atentie articolul dar nu am inteles o expresie:
"sapa autonivelanta" ?

Cu respect, Michael.
Michael
 
Mesaje: 1
Membru din: Mie Noi 26, 2014 7:13 am

Re: Cum se monteaza parchetul masiv

Mesajde petre67 » Vin Noi 28, 2014 8:24 pm

Michael scrie:Buna ziua.Sunt un utilizator nou. Peste cateva saptamani voi monta parchet masiv in casa.
Am citit cu atentie articolul dar nu am inteles o expresie:
"sapa autonivelanta" ?

Cu respect, Michael.


Sapa autonivelanta este o sapa foarte fluida care se toarna peste sapa bruta pentru egalizare perfecta. I se spune autonivelanta pentru ca nu este cazul sa o mai intinzi, sa mai iei nivelul. Se intinde singura. Desigur, trebuie sa respecti intocmai reteta de pe sac. Se livreaza sub forma de praf si se amesteca cu apa.

Ai grija insa ca dupa turnarea sapei sa astepti uscarea perfecta a acesteia inainte de a trece la montarea parchetului!
petre67
 
Mesaje: 211
Membru din: Vin Aug 06, 2010 10:48 pm


Înapoi la Finisaje pereti si pardoseala

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron