Polenizarea

Gradina de legume, cultivarea legumelor, cresterea legumelor, recoltarea legumelor, pastrarea legumelor

Polenizarea

Mesajde marius29 » Mar Sep 20, 2011 10:04 am

As dori si eu sa aflu ce efecte are polenizarea asupra legumelor din gradina. Am vazut o stire la tv cum in care proprietari de sere de rosii cumparau cu 300 de euro bondari din Olanda pentru a face polenizarea. Proprietarii respectivi mai spuneau ca nu mai au nevoie sa foloseasca substante care sa stimuleze productia si, astfel, rosiile sunt 100% "ecologice". Ma intreb daca polenizarea ajuta protejeaza rosiile si impotriva anumitor boli. De asemenea, ma intreb daca polenizarea se poate face si artificial. Va rog sa ma ajutati daca stiti ceva!
marius29
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Sep 18, 2011 10:01 am

Re: Polenizarea

Mesajde greenday » Mar Sep 20, 2011 5:12 pm

Sa incep cu inceputul: fara polenizare plantele fac flori dar nu leaga rod.

Pentru ca ai intrebat de legumele din gradina, presupun ca nu e vorba despre legumele din solar.

Intr-o gradina deschisa polenizarea nu este o problema asa de mare pentru ca ea se face in mod natural datorita vantului si a insectelor.
Poti insa sa o amplifici scuturand usor plantele in perioada de inflorire si plantand in vecinatatea legumelor plante cu flori care atrag insectele (albine, viespi, bondari, fluturi).
Exista si tot felul de solutii stimulatoare pentru polenizare, eu insa prefer variantele naturale.

Daca este vorba despre o sera, acolo nu prea exista curenti de aer si nici insecte, asa ca polenizarea devine o problema. Si, pentru a evita polenizarea artificiala, prin marile sere occidentale au inceput sa foloseasca cu succes bondarii. Am inteles ca bondarii sunt mai buni decat albinele din doua motive:
au corpul mai paros si polenul adera mai bine si pentru ca nu prea comunica intre ei. Albinele in schimb, daca una dintre ele gaseste o iesire din solar le anunta si pe celelalte si te trezesti fara ele.
In concluzie, de bondari ai nevoie doar in solar, daca e sa-i folosesti in gradina dai banii degeaba, se vor pierde. Mai bine atragi insectele gratis, si infrumusetezi gradina cu tot felul de plante cu flori.

Ai mai intrebat daca bondarii au si alt rol decat polenizarea. Din cate stiu eu, nu, ei se hranesc asemeni albinelor cu polen.
In schimb viespii mananca si insecte care dauneaza plantelor, gen musculite albe, paduchi si pureci, inclusiv larvele acestora. Am citit ca in occident se folosesc anumite specii de viespi in solarii ecologice, tocmai pentru a evita in mod natural atacul daunatorilor.
Avatar utilizator
greenday
 
Mesaje: 128
Membru din: Sâm Ian 15, 2011 3:32 pm

Re: Polenizarea

Mesajde micki23 » Lun Sep 26, 2011 10:24 pm

Polenizarea are rol in fructificare ... altfel unele plante nu fructifica...
da se poate face si artificial, insa trebuie sa stii cum...
noi faceam la facultate la Ameliorarea plantelor...
micki23
 
Mesaje: 107
Membru din: Mar Noi 02, 2010 12:00 am

Re: Polenizarea

Mesajde marius29 » Mar Sep 27, 2011 7:56 am

Micki23, poti sa-mi explici si mie cum se face polenizarea artificiala?
marius29
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Sep 18, 2011 10:01 am

Re: Polenizarea

Mesajde micki23 » Joi Oct 06, 2011 11:17 am

Polenizarea reprezinta procesul prin care graunciorul de polen ajunge din antera pe stigmat unde germineaza formand tubul polinic. Polenizarea este urmata de dubla fecundatie la angiosperme. 96% dintre angiosperme sunt hermafrodite (au si organe femele si mascule pe acelasi individ sau chiar pe aceeasi floare), astfel ca o planta poate fi polenizata cu propriul sau polen (autopolenizare) sau cu polenul altei plante (polenizare incrucisata).
Polenizarea plantelor se poate realiza prin: vant, apa, insecte si pasari.
Polenizarea prin intermediul vantului: in acest caz, grauncioarele de polen mici si usoare, asemanatoare particulelor de praf se raspandesc prin intermediul miscarilor aerului. Majoritatea plantelor ierboase, arbori precum stejarul, fagul, frasinul, bradul,unele cereale precum porumbul, recurg la aceasta modalitate. Plantele care sunt polenizate cu ajutorul vantului trebuie sa produca cantitati mari de polen spre a se asigura ca intre miliardele de grauncioare de polen sa existe cateva care sa ajunga exact pe stigmatul florii corespunzatoare. Unele plante polenizate prin vant poseda mici saculeti de aer care faciliteaza rasandirea lor in aer.
Polenizarea prin intermediul apei: este o metoda putin raspandita insa indispensabila in cazul plantelor acvatice. Aceste plante produc grauncioare de polen lungi care se scufunda usor in apa marii pana cand se agata de stigmatul unei flori.
Polenizarea prin intermediul insectelor si pasarilor: cel mai sigur agent de polenizare este reprezentat de insecte si pasari. Acestea realizeaza, cu precadere, o polenizare incrucisata care a sporit atat arealul plantelor cu flori cat si diversitatea acestora. Adaptarile unor specii de plante sunt de-a dreptul uluitoare. Florile acestora imita culorile si chiar formele masculilor sau femelelor unor specii de insecte sau au un parfum asemanator feromonilor produsi de insecte femele.

Polenizarea artificiala efectuata de specialisti
se recolteaza graunciori de polen de la plantele mascule...prin scuturarea florii intr-un vas mic de sticla sau se ia cu penseta - se acopera cu capacul vasului de sticla ...apoi se ia cu o pensula speciala cu par fin...(sunt ca cele cu care ne pudram pe fata insa foarte fine) si se depune pe ovulul florii femele

Nu stiu daca ai inteles teoretic...practic ai intelege mai bine ...
micki23
 
Mesaje: 107
Membru din: Mar Noi 02, 2010 12:00 am

Re: Polenizarea

Mesajde marius29 » Joi Oct 06, 2011 1:26 pm

Mersi! De unde stiu care sunt plante mascule? Polenul poate proveni de la alta specie de plante? Imi poti recomanda o carte buna despre gradinarit?
marius29
 
Mesaje: 4
Membru din: Dum Sep 18, 2011 10:01 am

Re: Polenizarea

Mesajde micki23 » Mie Noi 02, 2011 10:40 pm

pai eu ti le recomand pe cele scoase de profesori universitari care sunt si cerecetatori...in special tratatul de legumicultura la care a colaborat si Prof. Apahidean Silviu, Prof. Apahidean Maria ... la universitatile Agronomice gasesti si au preturi si mai mici decat ai da pe tot felul de tampenii

iar despre pl mascule e vb de soiuri, specii....astea trebuie sa le inveti ...;)
micki23
 
Mesaje: 107
Membru din: Mar Noi 02, 2010 12:00 am


Înapoi la Gradina de legume

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron