Izolatia termica a balcoanelor

Izolatii termice pentru fundatii, pereti, pardoseala sau acoperisuri. Tehnologii si materiale: polistiren expandat, polistiren extrudat, vata minerala, vata bazaltica, celuloza, termoizolatii ecologice etc.

Izolatia termica a balcoanelor

Mesajde marcelb » Lun Mar 05, 2012 5:45 pm

As vrea sa abordez un subiect pe care multa lume, atat constructori cat si proprietari de locuinte, il neglijeaza: izolarea termica a balcoanelor.

Si, ca sa va conving de importanta izolarii balcoanelor, va invit sa observati in imaginile alaturate cum se pierde caldura in cazul unui balcon neizolat termic. De altfel, sunt convins ca cei mai multi ati sesizat in propriile locuinte ca pardoseala si peretii sunt mult mai reci in zona invecinata balconului decat in restul locuintei.

In prima imagine se poate vedea ca, chiar daca peretii exteriori sunt izolati, acestia se racesc semnificativ in zona de contact cu balconul. Ca sa nu mai vorbim de pardoseala.
pierderi-caldura-balcon-1.jpg
Pierderi de caldura la balcoanele neizolate

A doua imagine reprezinta o termografie cu infrarosu pentru testarea eficientei energetice a unei locuinte. Se vede ca in zona balconului, sub ferestre, pierderea de caldura este maxima. Pentru cei nefamiliarizati precizez ca pierderile de caldura sunt cu atat mai mari cu cat este mai rosie zona respectiva.
pierderi-caldura-balcon-test-infrarosu.jpg
Test cu infrarosu pentru pierderile de caldura.
pierderi-caldura-balcon-test-infrarosu.jpg (9.98 KiB) Vizualizat de 11756 ori

Dar ce se intampla? Balconul, fiind o continuare a placii de beton interioare, joaca rol de punte termica. Cu alte cuvinte, betonul fiind un slab izolator termic, prin placa de beton se face legatura intre temperatura de afara si cea interioara.

Dar care ar fi solutiile de a impiedica acest transfer termic?
In faza de proiectare si constructie solutia este utilizarea unor elemente speciale, cu rol de bariera termica, la imbinarea dintre placa de beton interioara si cea exterioara. Am atasat o imagine explicativa.
bariera-rupere-termica-balcon-1.jpg
Bariera rupere termica balcon

Stiu ca aceasta solutie este folosita in mod curent in occident. Nu stiu insa cati proiectanti si constructori de la noi cunosc si recomanda beneficiarilor aceasta solutie. Din pacate, mie nu mi-a spus nimeni despre ea la momentul potrivit, asa ca sunt nevoit sa adopt a doua solutie, cea pentru balcoanele deja existente. Iar aceasta solutie consta in imbracarea placii de beton a balconului, deasupra, dedesupt si in lateral, cu polistiren, lucrare nu tocmai ieftina mai ales in cazul unor balcoane cu dimensiuni generoase.

In concluzie, daca va doriti o casa cat mai eficienta termic, ca sa nu zic una pasiva, recomandat este sa renuntati la balcoane. Daca totusi, din ratiuni estetice, sau poate functionale, nu puteti renunta la balcoane, atunci izolati-le.
Daca balconul este unul pur decorativ, pentru a reduce materialele folosite la izolarea sa, aveti in vedere balcoane de mici dimensiuni, ca cel din imaginea de mai jos.
mini-balcon.jpg
Balcon de dimensiuni mici, cu rol decorativ
Ultima oară modificat de marcelb pe Lun Mar 05, 2012 11:27 pm, modificat 1 dată în total.
marcelb
 
Mesaje: 457
Membru din: Lun Ian 14, 2008 12:00 am

Re: Izolatia termica a balcoanelor

Mesajde rotaru lidia » Lun Mar 05, 2012 11:12 pm

Da , mai mult ca sigur ca in Romania nu numai ca nu se foloseste, dar nici nu se stie de aceasta bariera de rupere termica. E bine ca se discuta asemenea subiecte, avem de castigat toti cei care vrem sa construim o casa ...
rotaru lidia
 
Mesaje: 9
Membru din: Mie Feb 29, 2012 6:55 pm

Re: Izolatia termica a balcoanelor

Mesajde dantes » Joi Oct 18, 2012 7:48 am

Eu nu pot renunta la balcon,dar as fi interesat, care este solutia optima pentru a izola balconul ?
dantes
 
Mesaje: 61
Membru din: Mar Noi 09, 2010 12:00 am

Re: Izolatia termica a balcoanelor

Mesajde roger-ius » Joi Oct 18, 2012 9:35 am

dantes scrie:Eu nu pot renunta la balcon,dar as fi interesat, care este solutia optima pentru a izola balconul ?


Cum bine se zice si mai sus se izoleaza pe toate cele 3 laturi placa de beton a balconului. Pentru asta ar trebui ca la usile de bacon sa prevezi un prag mai inalt. Concret: daca pui un polisitren de 5 cm sa zicem (de preferabil polistiren extrudat) si peste care mai torni si o sapa de cativa cm (foarte subtire nu o poti turna peste acea suprafata flotanta) atunci usa de balcon trebuie sa "inceapa" de la, hai sa zicem, 10 cm inaltime de placa de beton balconului. Sau, daca nu-ti montezi asa repede usile si geamurile, pur si simplu imbraci in polisitiren balconul, iar pe partea superioara torni o sapa peste care poti veni cu finisaje ulterior (gresie de exterior, piatra, etc.
Mai e o varianta de realizare a unui balcon care sa nu necesite izolare termica: un balcon de lemn. Acel tip de balcon va fi fara punti termice. Nu stiu insa daca solutia constructiva a casei tale face sa fie acceptabil acel tip de balcon.
Avatar utilizator
roger-ius
 
Mesaje: 212
Membru din: Lun Dec 20, 2010 6:59 pm

Re: Izolatia termica a balcoanelor

Mesajde dantes » Sâm Oct 20, 2012 4:32 pm

multumesc pentru raspuns
dantes
 
Mesaje: 61
Membru din: Mar Noi 09, 2010 12:00 am

Re: Izolatia termica a balcoanelor

Mesajde wd.wd66 » Vin Dec 28, 2012 6:47 pm

Buna ziua, eu locuiesc la bloc, si am balconul cu inchis cu tamplarie PVC, si prin interior balconul il am izolat cu polistiren, insa termperatura in balcon este la fel ca afara...iarna foarte frig si vara cald... Intre balcon si sufragerie am geamuri din acelea de lemn cu erau de la constructia blocului, si acum as dori sa le dau jos pentru a mari spatiul util al camerei - si sa fac o arcada...asa-zisul living... insa nu stiu ce sa ma fac cu temperaturile extreme...
wd.wd66
 
Mesaje: 1
Membru din: Vin Dec 28, 2012 4:30 pm


Înapoi la Termoizolatii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori